MODA

Pariška izložba uvlači vas u snoviti svijet Louis Vuittona

20.01.2023 u 08:57

Bionic
Reading

Pariz i Louis Vuitton, ide to nekako zajedno. Pa je onda i logično da se baš u glavnom francuskom gradu kroz cijelu 2023. prikazuje 'LV Dream', velika izložba o svijetu jedne od najslavnijih svjetskih modnih kuća. Dva kultna slova dovoljan su mamac, a Pariz je, što bi u filmu 'Sabrina' rekla Audrey Hepburn, 'uvijek dobra ideja'.

Izložba koja je otvorena krajem 2022. i ostat će otvorena cijelu godinu, omogućava uvid u 175 godina povijesti i šarma Louis Vuittona preko fotografija i izložaka nekih od najvažnijih proizvoda s oznakom LV. Tu su i video zapisi s najpoznatijih revija ove kuće, poput legendarne kolekcije SS08 iz vremena vladavine Marca Jacobsa, ali i arhivski materijali s početaka koje se ne može tako često vidjeti.

Izložba 'LV Dream' otvorena je u sjedištu tvrtke koja je odavno postala pojam luksuza u modnom svijetu, u neposrednoj blizini pariškog Pont-Neufa. Zanimljivo, i neuobičajeno za ovakve 'domaćine', ulaz na izložbu je sasvim besplatan, pa u kreacijama koje su mijenjale modni svijet mogu uživati i oni koji se torbama i koferima LV inače dive samo iz daljine. Doduše, prethodno se treba najaviti i rezervirati vrijeme obilaska na službenim web stranicama, inače bi vjerojatno nastala prevelika gužva koja ubija svaki doživljaj.

U devet izložbenih dvorana ponuđene su različite teme, nazvane 'Louis Vuitton: As seen by…', 'The World of Vuitton according to Rei' ili 'Leathergoods in Fashion'. Na uvid su ponuđeni vrhunci povijesti Vuittona, s najpoznatijim modelima iz svih razdoblja tvrtke.

Većina obožavatelja Louisa Vuittona uživat će u izloženim kolekcijama, ali će istodobno naučiti dosta i o samim počecima tvrtke i o njezinom osnivaču od vremena njegovog dolaska u Pariz. Premda ne postoji mnogo fotografija samog slavnog dizajnera, na izložbi se mogu vidjeti slike Louisa Vuittona koje su naslikali umjetnici poput Alexa Katza, Mister Cartoon, Cao Feija...

  • +8
LV Dream Izvor: Profimedia / Autor: Sandrine Marty / AFP / Profimedia

No, jasno je da će ikone LV-a biti glavne zvijezde. Na izložbi se prolazi uz bočice parfema s ilustracijama Franka Gehryja iz sredine 20. stoljeća, pa svilenih marama s dizajnom Tracey Emin ili geometrijskim šarama Sol LeWitta... Poseban dio izložbe je program 'Reinterpretacija ikona', koji je pokrenut 1996., pa obnovljen 2014. Tada je Vuitton pozvao umjetnike i dizajnere dajući im zadatak da ponude svoje viđenje ikoničnog monograma LV, torbi i drugih proizvoda koji su tvrtku proslavili. Na popisu su bili Karl Lagerfeld, Cindy Sherman, Helmut Lang, Virgil Abloh... Dalje, tu su i suradnje ove tvrtke s brojnim umjetnicima i dizajnerima, spomenimo često imitirane radove Stephena Sprousea, poigravanja Jeffa Koonsa s Mona Lisom, Supreme kolekciju Kim Jones, do najuspješnijih suradnji LV-a s Takashijem Muakamijem i Yayoijem Kusamom.

Postav izložbe je vrlo maštovit, pa se čak može ući unutar torbe koju je za Vuitton dizajnirao Rei Kawakubo, koja je kožnu torbu 2014. 'izbušila' rupama. Izložene su i njezine mini 'party torbe', koje su za nekoliko godina preduhitrile globalni trend minijaturnih torbica koje su kasnije osvojile svijet mode.

A kad se umorite od razgledavanja modnih ikona, tu su Vuittonov kafić i čokoladarnica, pa i ako ne možete sebi priuštiti kožnu torbu, možete imati nešto s inicijalima L.V. Dio je to jednog od najljepših darovnih dućana koje možete zamisliti na nekoj izložbi. Tako LV Dream postaje i kulturno, i modno, i kulinarsko odredište. Ovo posljednje zasluga je poznatog chefa Maximea Frédérica iz hotela Cheval Blanc Paris. Café je smješten u raskošnom tropskom vrtu, s gurmanskom ponudom kolača, a čokoladni proizvodi su inspirirani vizualnim identitetom LV-a.

Pa sve to još u elegantnom prvom pariškom arondismanu, u četvrti Marais, u zgradi koja je nekad bila slavna robna kuća La Belle Jardinière.