PUTOVANJA

Od hodanja do rukotvorina, ovo su putnički wellness trendovi za 2023.

04.01.2023 u 16:13

Bionic
Reading

Odlazak na odmor nekad je bio savršen izgovor da dijetu i dnevno vježbanje ostavimo kod kuće. No, danas mnogi planiraju putovanja utemeljena na opuštanju, ali i samousavršavanju i dobrobiti. Wellness putovanja postala su stoga očekivano jedan od najbrže rastućih sektora u industriji.

Hoteli i odmarališta to zamjećuju, pa lječilišta više nisu jedina koja spajaju dijagnostiku i tretmane medicinske razine u sklopu terapijskih ponuda. Recimo, u novootvorenom luksuznom hotelu Aman New Yorku tijekom dana možete obaviti pregled kognitivnog zdravlja, potom za ručak uživati u talijanskim jelima vrijednim Michelinovih zvjezdica, a navečer se zabaviti u hotelskom jazz klubu.

Nakon dugotrajnog razdoblja prisilnog samovanja tijekom pandemije, zatvoreni prostori posljednja su mjesta na koje većina putnika želi pobjeći. Ljudi žude za fizičkom aktivnošću i sve više traže blagotvornosti u divljini. 'Svjesno kretanje' nova je popularna sintagma, pa se turisti mogu sresti na novootvorenim pješačkim stazama, igralištima za pickleball (trendovski sport s reketom u kojem dva igrača ili parovi udaraju perforiranu šuplju polimernu lopticu preko mreže visoke 91 centimetar, koristeći lopatice s čvrstim licem), na skijama ili daskama za veslanje.

Osim toga, nakon sveg tog fizičkog napora postoje sobe za oporavak, kako biste bili sigurni da nećete imati bolove u mišićima. Niste ludi za otvorenim prostorima? Bez brige! Odmarališta nude sve, od bavljenja keramikom do tkanja i slikanja, kako bi usredotočili svoj um – i udaljili se od ekrana. Evo trendova wellness putovanja za 2023. koji će vas nagnati da ponovno pokrenete duh i tijelo.

Neke će na putovanje pokrenuti – dijagnostika. „Preventiva“ je nova popularna riječ u spa odmaralištima, stoga nemojte biti iznenađeni ako vam se čini da je vaša prijava u toplice temeljitija od posjeta liječniku. Najnovije tehnologije utemeljene na znanosti i dijagnostički alati omogućuju tim ustanovama prilagoditi boravak terapijama koje se bave svime, od emocionalnog zdravlja do čvrstoće kostiju.

Novi trend je i pro-ageing ili pro-starenje (nasuprot anti-ageingu ili anti-starenju). Naime, nazvati nešto anti-ageingom postaje društveno nekorektno. Zato su prakse za promicanje starenja i dugovječnosti nešto što ćete viđati sve češće. Peptidi, matične stanice i plazma bogata trombocitima najnovije su napredne terapije koje potiču mladenačku kožu. Tu su prisutne vrhunske tehnologije kao što su HydraFacial, koja poboljšava izgled tamnih mrlja i bora, i Helight Pro, uređaj koji emitira crvene svjetlosne diode za revitalizaciju stanica, ali i mnoge druge.

Nadalje, namakanje i izlaganje pari danas predstavljaju novu vrst druženja. Skandinavci vjeruju da stres brže nestaje ako se družite dok se znojite, a ostatak svijeta hvata korak izgradnjom sauna i hidroterapijskih kompleksa s restoranima, barovima, pa čak i glazbom uživo.

I meditacija je dio wellnessa. No, što ako ne volite meditirati? Nema problema! Novi trendovi nude vam da se okušate u umjetnosti i obrtu. Naime, sesije tihe meditacije nisu jedini put do svjesnosti. Sve više spa centara potiče goste da osvijeste sadašnjost vježbajući desnu stranu mozga na nove načine.

Sve više pozornosti privlači i praksa 'oporavka'. Elitni sportaši odavno znaju da tajna poboljšanja sposobnosti nije udvostručenje vježbi u teretani, već oporavak. Kada se, primjerice, ove veljače otvori hotel Six Senses Crans Montana u Švicarskoj, njegov će spa sadržavati i takozvani biohacking salon za oporavak, usmjeren na ubrzavanje oporavka.

  • +3
Wellness Putovanja Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Na koncu, već spomenuto 'svjesno kretanje' vjerojatno će biti najveći trend predstojeće godine.  Moderna mantra 'sjedenje je novo pušenje', natjerala je mnoge wellness stručnjake da preispitaju tradicionalni put do svjesnosti - mirovanje. Pokrenute su najnovije meditativne aktivnosti, a nova wellness odmarališta u prirodi uključuju i lagane izlete kajakom i daskom za veslanje do mjesta gdje se vježba joga ili se kupa u hidromasažnoj kadi okružen stoljetnim cedrovima.

U Coloradu, recimo, nude tihe nordijsko-skijaške izlete i kupanje u šumi na mjestu na koje se dolazi s krpljama na nogama, dok na Maldivima luksuzno wellness utočište Joali Being čak je doživljaj 'zvučnog kupanja' (terapija zvukom) pretvorilo u pješačko putovanje stazom kroz džunglu s 12 instrumenata koji stvaraju različite vibracije.

Tijekom pandemije ponovno smo otkrili radost hodanja i neka od vodećih svjetskih odredišta za planinarenje potvaraju luksuzna nova utočišta u kojima možemo razbistriti svoj um i svojim tijelima postaviti izazov. Nedavni završetak Trans-Bhutan Traila od 400 kilometara dao je ljubiteljima planinarenja novi povod za putovanje. Prolazeći cijelom dužinom budističkog kraljevstva, povijesna hodočasnička ruta vodi kroz 400 povijesnih i kulturnih mjesta smještenih preko puta veličanstvenih himalajskih vrhova. Doista, ponešto za svakoga.