'NAJPAMETNIJE' DRŽAVE

Nacionalnu 'sol u glavi' uzmite sa zrnom soli

07.04.2022 u 08:38

Bionic
Reading

Kvocijent inteligencije (IQ), znamo to svi, mjera je ljudske inteligencije. Ljudi koji ga žele izmjeriti prolaze standardizirane testove i dobivaju ocjenu koja rangira njihovu razinu inteligencije. Što je nečiji IQ rezultat veći, to se ta osoba drži inteligentnijom

Rezultati obično odražavaju kvalitetu obrazovanja i resursa dostupnih ljudima u njihovoj lokalnoj geografskoj regiji. Područja svijeta s nižim ocjenama kvocijenta inteligencije obično su, u usporedbi sa zemljama s višim kvocijentom inteligencije, siromašnija i manje razvijena, osobito u području obrazovanja. Mnogi istraživači također rabe IQ kako bi odredili najpametnije zemlje na svijetu.

Odmah se, dakako, nameće pitanje - koja zemlja ima najveći prosječni kvocijent inteligencije? Prema studiji istraživača Richarda Lynna i Davida Beckera s Instituta Ulster, najveći prosječni IQ rezultati na svijetu pripada Japancima, a iza njih su građani Tajvana i Singapura.

Zanimljivo je da se na prvih šest mjesta nalaze azijske zemlje, a da je najbolje plasirana europska zemlja Bjelorusija na 7. mjestu. Među 199 zemalja, koliko ih se nalazi na ljestvici za 2022, Hrvatska zauzima solidno 37. mjesto. Od susjeda, pretekli su nas Mađari (18.) i Slovenci (23.), dok smo mi bolje plasirani od Srbije (59.) te Bosne i Hercegovine (66.).

Važno je napomenuti da Lynnova istraživanja, iako su sveobuhvatna, mnogi drže kontroverznima i često potiču velike rasprave. Neki istraživači osporavaju tehnike koje Lynn rabi za izračunavanje procjena kada nedostaju čvrsti podaci, dok drugi tvrde da krivo tumači podatke kako bi podržao zaključke koji su znanstveno netočni, ali i podržavaju ideju 'bjelačke nadmoći'. Dakle, sve treba uzeti s (velikim) zrnom soli.