ROĐENDAN NAJSTARIJE KOPNENE ŽIVOTINJE

Kornjača Jonathan proslavio 190. rođendan, i još je živahan

06.09.2022 u 08:15

Bionic
Reading

Vjeruje se da mnoge morske životinje mogu doživjeti duboku starost, no njihovu je točnu dob teško sa sigurnošću utvrditi. Među životinjama koje žive na kopnu stvari su puno jasnije: najstarija kopnena životinja je Jonathan, mužjak sejšelske divovske kornjače koji je ove godine proslavio svoj 190. rođendan

Milijunima godina sejšelske divovske kornjače (Aldabrachelys gigantea hololissa) mirno su živjele usred golemih prostranstava Indijskog oceana - na Sejšelskim otocima - dobro zaštićene svojim čvrstim oklopima, geografskom izolacijom i nedostatkom prirodnih neprijatelja. Ta je idila prekinuta u 17. stoljeću s dolaskom prvih europskih pomoraca, koji su brzo shvatili da je kornjače jednostavno uhvatiti a da je njihovo meso jako ukusno.

Zbog prevelikog izlova i njihovog sporog razmnožavanja, sejšelske divovske kornjače izumrle su u divljini oko 1840. godine. Ili se barem tako smatralo: nedavno su ponovno pronađene na nekim nenaseljenim otočićima u Indijskom oceanu čija se lokacija drži u tajnosti kako bi ih se zaštitilo. U međuvremenu su neki primjerci preživjeli u zatočeništvu - po zoološkim vrtovima ili u privatnom vlasništvu - a danas se smatra da na svijetu ima oko stotinu primjeraka tih dugovječnih morskih gmazova. Među njima je i Jonathan, za kojega se vjeruje da je najstarija kopnena životinja na Zemlji.

Jonathan živi na otoku Svetoj Heleni u južnom dijelu Atlantskog oceana. Kao možda i najslavniji trenutni stanovnik tog britanskog prekomorskog teritorija, Jonathan živi pod zaštitom lokalnih vlasti na imanju Plantation House, u službenoj rezidenciji guvernera otoka. Na Svetu Helenu doveden je 1882. godine kao potpuno odrasla kornjača, što znači da je tada imao najmanje 50 godina, odnosno da se izlegao najkasnije 1832. godine. Na otok je došao s još tri kornjače koje su u međuvremenu uginule, a ime mu je tridesetih godina prošlog stoljeća - pošto je proslavio 100. rođendan - nadjenuo tadašnji guverner Svete Helene sir Spencer Davis.

Procjena Jonathanove dobi nedavno je ponovno potvrđena pošto je tim biologa analizirao njegovu najstariju poznatu fotografiju iz 1886. godine (na fotografiji je Jonathan lijevo). Temeljem biometrijskih mjerenja utvrđeno je da je Jonathan tada bio potpuno zreo mužjak kornjače. Osim što je ove godine proslavio 190. rođendan, Jonathan je postavio još jedan rekord dugovječnosti: premašio je starost kornjače Tu'i Malile koja je u dobi od 189. godina uginula 1966. godine na Tongi i koja je dosad u Guinnessovoj knjizi rekorda bila nositeljica titule najstarije kornjače u povijesti.

Sporim korakom Jonathan svakodnevno obilazi svoje imanje koje dijeli s guvernerom otoka. Prije nekoliko godina imao je zdravstvenih problema - djelomično je izgubio vid i njuh - ali se u međuvremenu oporavio pošto je stavljen na strogu dijetu od jabuka, mrkve, krastavaca i banana. Promjena prehrane učinila je čuda i čini se da ovaj nježni div danas uživa u životu, a uživa i u ljudskom društvu.

Otkad je stigao na otok, Svetom Helenom je upravljalo više od 30 guvernera. Nitko ne zna koliki je maksimalan životni vijek sejšelske divovske kornjače, ali svi se nadaju da bi Jonathan mogao nadživjeti barem još nekolicinu guvernera. Kako bilo, zabačeni južnoatlantski otok koji je dosad bio poznat samo kao posljednje boravište francuskog cara Napoleona, sada ima još jednog stanovnika s kojim se može ponositi.