JUTRO POSLIJE pijanke

Klin mamurluka klinom se ne izbija: Evo kako izbjeći najgore posljedice

21.04.2022 u 22:13

Bionic
Reading

Mamurluk ćete najlakše izbjeći ako se suzdržite od konzumiranja alkohola. No ako vam se ipak slučajno dogodi da popijete previše, nudimo vam nekoliko savjeta kako izbjeći najgore posljedice mamurluka

Pretjerano opijanje na zabavama nije tako rijetka pojava, a mnogi od nas dan nakon fešte probudili su se s teškim mamurlukom i gorko zažalili zbog ispijenih pića te obećali samima sebi da nikad više neće okusiti ni kap alkohola. Budući da su takva obećanja obično kratkog vijeka - odnosno vrijede samo do sljedećeg izlaska - po svoj prilici opet ćemo se naći u opasnosti od mamurluka, ali ovoga puta oboružani vrijednim savjetima.

Dakako, količina alkohola koja je potrebna da se neka osoba 'uništi' ovisi o brojnim faktorima, poput životne dobi, tjelesne mase i spola. Neki su ljudi pak genetski osjetljiviji na mamurluk: primjerice, osobe azijskog porijekla imaju niže razine dehidrogenaze, enzima koji razgrađuje alkohol. Isto tako, puno toga ovisi o tome što pijete: kokteli s votkom ili džinom u načelu su manje toksični od čistog viskija ili crnog vina.

Kako dakle pobijediti jutarnji mamurluk? Prije svega, alkoholna pića pridonose tjelesnom gubitku vode. Alkohol blokira hormone u bubrezima koji bi vas inače spriječili da svako malo odlazite u kupaonicu. Sa svakim novim pićem zapravo gubite više vode nego što je unosite, a upravo je dehidracija glavni razlog razornih jutarnjih glavobolja. Liječnici stoga preporučuju da uz svako alkoholno piće popijete i čašu vode. Na taj ćete način ujedno i manje piti. Glavobolje također mogu spriječiti lijekovi protiv bolova poput aspirina i ibuprofena, ali s njima treba biti oprezan jer mogu loše utjecati na vašu jetru kada se pomiješaju s alkoholom.

Nadalje, dok vaše tijelo razgrađuje alkohol, istodobno ispumpava mliječnu kiselinu i druge nusproizvode koji ometaju proizvodnju glukoze - odnosno šećera - te elektrolita - odnosno soli i drugih minerala koji pridonose pravilnom funkcioniranju organizma. Otuda proizlazi onaj omamljujući osjećaj nemoći dok ste mamurni. Prema preporuci liječnika, glukozu i elektrolite najbolje je nadoknaditi ispijanjem sportskih pića bogatih tim tvarima.

Prevelika količina alkohola također iritira vaš probavni trakt pa je dobro pojesti bilo što kako biste olakšali pritisak na sluznicu vaših crijeva: neki liječnici preporučuju unošenje kalorične i masne, ali – unatoč narodnoj mudrosti – ne i jako začinjene hrane. Dakako, narodna mudrost također kaže da se klin klinom izbija, odnosno da je dobro ujutro trgnuti jednu ljutu kako bi se ublažio mamurluk. Znanost, međutim, ne daje ni najmanju potvrdu za to.