INOVACIJE

Kinezi stvorili lasersku olovku koja piše po zraku

28.09.2022 u 09:58

Bionic
Reading

Grad Wuhan stekao je lošu reputaciju kao mjesto na kojemu je prvi puta identificiran novi koronavirus. Umjesto po pandemiji COVID-a 19 koja je poharala planet, taj desetmilijunski kineski grad mogao bi postati poznat i po tehnološkoj inovaciji - laserskoj olovci koja može pisati po zraku.

Hologramske projekcije u zraku poznate su nam iz brojnih znanstvenofantastičnih filmova, a te bi futurističke scene možda uskoro mogle postati i našom svakodnevicom. Znanstvenici iz Hongtuo Joint Laboratoryja u Wuhanu nedavno su predstavili izum koji bi mogao promijeniti način na koji doživljavamo pisanje.

Stvaranje optičkih iluzija u zraku pomoću lasera i nije neka novost. Laserske zrake imaju veliki domet, no možemo ih vidjeti samo kada svjetlost padne na neku površinu, pa je za laserske iluzije u zraku potreban neki mediji na kojemu se laserske zrake ocrtavaju, poput oblaka, magle ili prašine.

Prema pisanju kineskih medija, nova revolucionarna kineska olovka može ispisivati uzorke u zraku bez potrebe za nekim drugim medijem. Ona djeluje tako da pomoću ultrakratkih laserskih impulsa u zraku stvara plazmu, odnosno ionizirani plin koji emitira energiju u obliku svjetlosti s dovoljnom preciznošću da oblikuje kineska slova koja lebde u zraku. Prema glavnom znanstveniku kineskog laboratorija Cao Xiangdongu, pomoću lasera moguće je 'ispisivati u zraku bilo kakve znakove bez potrebe za papirom i tintom'. Na demonstraciji u Wuhanu kineski su znanstvenici prikazali iscrtavanje lebdećih kineskih znakova koji su se mogli vidjeti iz bilo kojeg kuta, koristeći se 3D skenerom kako bi rasporedili pikselne točke u zraku.

Olovka navodno radi u nevjerojatno kratkim laserskim impulsima u trajanju od samo nekoliko kvadrilijuntnih dijelova sekunde. U isto vrijeme, snaga njezina lasera gotovo je neshvatljiva. Prema kineskim znanstvenicima, laserska olovka može doseći milijun megavata, međutim, budući da su impulsi tako kratki, uređaj ne troši veliku količinu energije što ga čini relativno sigurnim za korištenje.

Znanstvenici iz Wuhana nadaju se da bi se olovka jednog dana mogla koristiti u kvantnom računalstvu, skeniranju mozga i drugim naprednim tehnologijama. A možda i za svakodnevno hologramsko pisanje.