KOMADIĆ TIROLA U BAVARSKOJ

Kako je jedna prodaja zemlje prije 680 godina skrojila njemačko-austrijsku granicu

18.04.2022 u 11:55

Bionic
Reading

Granice među državama su, dakako, sasvim proizvoljne. Nerijetko su uvjetovane prirodnim preprekama poput rijeka ili planina, katkad su nasljeđe imperijalizma ili kolonijalizma, a ponekad su posljedica najobičnije kupoprodaje zemljišta, kao što je to slučaj s neobičnom austrijskom eksklavom, alpskim seocem Jungholzom.

Prema ugovoru potpisanom 24. lipnja 1342. godine, seljak iz bavarskog Wertacha po imenu Hermann Haeselin prodao je zemljište u obliku trokuta u podnožju 1636 metara visokog alpskog vrha Sorgschrofena porezniku Heinzu Lochpyleru iz obližnjeg tirolskog gradića Tannheima.

Zemljište, na kojemu je kasnije nastalo selo Jungholz, Lochpyler je uključio u svoje druge posjede diljem Tirola, a kad je pet stoljeća kasnije - 1844. godine – potpisan sporazum o granici između Kraljevine Bavarske i Austrijskog Carstva, to je područje ostalo dio Austrije premda nije imalo izravnu teritorijalnu i prometnu vezu s drugim dijelovima zemlje. Nakon ulaska Bavarske u sastav velikog Njemačkog Carstva potpisan je carinski sporazum prema kojemu je Jungholz, premda formalno austrijski teritorij, koristio njemačku marku i postao dio njemačkog unutarnjeg tržišta.

Premda područje Jungholza nije prava eksklava u tehničkom smislu - u jednoj jedinoj točki, na samom vrhu Sorgschrofenu, dodiruje se s teritorijem Austrije - u svakom praktičnom smislu ono to jest. Tristotinjak stanovnika Jungholza stoljećima je moglo doći u svoju matičnu zemlju samo preko teritorija Njemačke. Opskrba se obavljala iz Njemačke, selo je bilo priključeno na njemačku infrastrukturu, a pisma je dostavljala njemačka pošta.

Premda su svi imali austrijsko državljanstvo, većina seljana rođena je u Njemačkoj jer su austrijske bolnice bile predaleko. U srednju školu išli su u Njemačku, kao i u posjet liječniku ili kod zubara. Dio njihovih problema riješen je ulaskom Austrije u Europsku uniju 1995. godine, odnosno kasnijom uspostavom eurozone i Schengenskog prostora u kojemu su granice postale nevažne.

Međutim, pandemija koronavirusa ponovno je izolirala eksklavu od ostatka Austrije. Najbliži centri za testiranje na COVID-19 bili su u Njemačkoj, a zbog različitih mjera u borbi protiv pandemije bavarska policija uvela je kontrole na ulazu u selo pa su stanovnici Jungholza jedno vrijeme bili doslovno odsječeni od vanjskoga svijeta. U međuvremenu je dogovoreno da ih se tretira kao i druge stanovnike Njemačke, ali nitko ne zna kakva bi još iskušenja u budućnosti mogla stajati pred Jungholzom i njegovim stanovnicima. Ipak, oni su ponosni na svoj specijalni status austrijske eksklave, rezultat jednog običnog ugovora o kupoprodaji zemljišta potpisanog u dalekom 14. stoljeću.