BRATWURST ZA ZNALCE

Kako ispeći savršenu pečenicu...

22.08.2022 u 19:36

Bionic
Reading

Usavršavanje omiljenih jela s roštilja imperativ je uspjeha svakog ambicioznijeg ljetnog roštiljara. No, dok priprema za roštilj za većinu mesa uključuje jednostavne začine ili svježu marinadu prije nego što se zapali vatra, savršeni recept za pečenice znatno je teže pronaći.

Za vješte roštiljare, pečenica ili bratwurst, kako je ta kobasica poznata na njemačkome govornom području, više je od običnog ukusnog obroka. Jedan od provjerenih recepata za pečenice predviđa da se kobasice, prije stavljanja na žar, kuhaju na laganoj vatri do točke vrenja. To znaju mnogi, ali ono što ne znaju jest da potapnje u aromatičnu slanu otopinu daje pečenicama izvrstan okus i čini ih sočnijima.

Na internetu ćete naći različite verzije salamurenja prije pečenja (samo s lukom, s prženim lukom i paprikom i slično), no tu važnu ulogu ipak igraju detalji. Dapače, salamurenje pečenica prava je umjetnost. Evo kako napraviti dobru salamuru za pečenice:

Treba početi sa slanom vodom, a potom dodati pivo, recimo dobar pilsner ili ale, uz napomenu da će za svakog biti najbolje ono pivo koje sam voli piti. U svakom slučaju nemojte birati nešto egzotično ili novo jer vam se okus možda neće svidjeti.

Ako radije kuhate i pečete bez alkohola, pivo zamijenite šalicom jabučnog octa u kombinaciji s jednom i pol šalicom vode. Zatim dodajte narezani luk, po mogućnosti ljuti, pa sol, papar, češnjak, sjemenke kima i kadulju. Oni koji žele kobasicama dodati malo ljutine, neka u marinadu dodaju neku od omiljenih svježih ljutih paprika ili pahuljica ljute crvene paprike. Ako ih nemate pri ruci, dobro će poslužiti i prstohvat papra. Sada ste spremni za akciju.

Zakuhajte salamuru, a zatim ju ohladite skidanjem s vatre. Kuhanje salamure osigurava da se svi okusi sjedine i budu spremni za prenošenje snažnih okusa na kobasice. Kad salamura dođe na sobnu temperaturu, vrijeme je za dodavanje pečenica. Ostavite ih najprije da se namaču tri do četiri sata na kuhinjskoj radnoj površini ili do 12 sati u hladnjaku.

Sada tek na red dolazi već spomenuto kuhanje kobasica prije pečenja na roštilju. Nakon što su se pečenice namakale, iz salamure izvadite luk i papriku, koje možete ostaviti sa strane. Tekuću smjesu s kobasicama prebacite u lonac i stavite na vatru na štednjaku. Dodajte još prstohvat soli prije nego što zakuha. Pustite da tekućina zakuha, a zatim smanjite vatru na slabo i kuhajte pet do osam minuta.

Dok su pečenice u 'hidromasažnoj kadi', pomiješajte jedan nasjeckani luk sa spremljenim lukom i paprikom iz marinade i prepržite sve lagano na malo ulja u tavi. Kuhani luk i paprika savršeni su preljev za pečenice.

Kad je kuhanje na štednjaku završeno, konačno je vrijeme da pripremite roštilj. Izvadite kobasice iz salamure i kada temperatura roštilja dosegne između 200 i 230 stupnjeva stavite ih na rešetku te pecite pet do osam minuta. Važno je prepoznati kada su pečenice gotove. Pustite da crijevo dobije željenu boju, dvaput okrećući kobasice. Vlaga iz salamure održat će pečenice sočnima, ali pripazite na dolazak naglog plamena koji može uzrokovati pucanje crijeva. Pečenice je najbolje peći dok crijeva ne postanu hrskava i dođu na rub pucanja, za što je potrebno iskustvo. Majstori roštilja tvrde da je, osim salamurenja, najvažnije cijelome postupku pristupiti bez straha. Nakon par pokušaja, kažu, već ćete biti vješti.

I još jedan savjet. Neposredno prije nego što kobasice skinete s roštilja, prstohvat soli i papra može im dati posljednji 'kick', prije negoli završe u pecivu. Potom ih nadjenite preljevom od luka, a možete dodati i malo kiselog kupusa i senfa. Preostaje vam još samo uživanje u novom favoritu s roštilja.

Usput, ne pokušavajte ovaj recept primijeniti na bilo koje druge kobasice.