GLAZBA

ESNAF: Tradicija u novom ruhu

08.02.2022 u 08:51

Bionic
Reading

Glazbenici Amir Kazić Leo, Amir Karalić, Mario Rašić i Branimir Mihaljević dijele ljubav prema tradicijskim djelima i njihovoj interpretaciji. Divljenje i nepresušna inspiracija koju pronalaze u kulturnoj baštini i umjetnosti iznjedrili su suradnički projekt ESNAF, koji je prvi rezultat dao nedavno objavljivanjem istoimenog studijskog izdanja

Začeci ove izvanredne, poviješću inspirirane priče koja se pretvorila u studijski album, a u bližoj budućnosti i puno više od toga, nastali su kroz razgovor imenjaka, prijatelja i glazbenih kolega Amira Kezića Lea i Amira Karalića i to prije više od deset godina. Osjetivši da je došlo vrijeme da ESNAF u potpunosti zaživi, Amir Kazić Leo je 2020, uslijed izolacije u kojoj se našao čitav svijet, okupio kako sam ističe, 'prekrasne ljude i vrhunske glazbenike kako bi zajedno kreirali bit onoga što ovaj glazbeni projekt nosi'.

'Teško je kratko opisati osjećaje vezane uz snimanje tradicijske glazbe. Za mene je glazba samo glazba i nikad ju nisam dijelio na područja ili žanrove. Možda bih mogao reći da sam jednostavno imao sreće što sam u vrijeme odrastanja bio okružen raznim glazbenim pravcima pa sam već od ranog djetinjstva bio upoznat i s tradicionalnom glazbom. Puno smo je svi slušali, a bila je prisutna i na televiziji i na radijskim postajama, svuda oko mene', prisjeća se Amir Kazić Leo koji je odrastao i uz rock i pop glazbu i koji je u dosadašnjoj respektabilnoj karijeri ostvario uspjehe u nekoliko glazbenih izričaja.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESNAF

Amir Kazić Leo osvajao je nagrade i za skladbe napisane za tamburaške orkestre, vrst tradicijske glazbe koju drži da nosi u genima. Stoga je sada posebno sretan jer je došlo vrijeme i za pomno osmišljeni projekt koji dolazi direktno iz srca, a nosi ime ESNAF.

'Kad čovjek radi na već poznatim pjesmama, poput tradicionalnih, koje u narodu zauzimaju posebno mjesto, uvijek je izazovno kako to izvesti da zvuči svježe, a da opet ostane ta autentičnost. Mislim da smo mi u tome uspjeli. Dali smo svoj obol i iznimno sam sretan i ponosan na ESNAF', uvodi nas u izdanje Amir Kazić Leo koji je kroz svoju interpretaciju nastajao ispričati lijepe životne priče koje dolaze iz naroda. Trudio se dočarati energiju svake pjesme, pokušati je prenijeti na slušatelje, zaintrigirati ih da pomno poslušaju priče koje se prenose s koljena na koljeno i koje su sada ponovo oživjele prekrasnom glazbom sjajnih glazbenika.

Naime, ESNAF svojim iskustvom i virtuoznošću upotpunjuju Mario Rašić i Amir Karalić, koji s producentom izdanja Branimirom Mihaljevićem supotpisuju aranžmane. Ovom prilikom Mihaljević je na izdanju ostavio značajan trag i kao instrumentalist.

'Ljubav Amira Kazića Lea prema tradicijskoj glazbi postoji vjerojatno oduvijek. Znao sam da je odličan u tome, ali mi se sada čini da je, paralelno s idejom o takvom albumu, njegova sugestivnost u interpretaciji sevdaha još više sazrela. Amir Kazić Leo i Amir Karalić s ljubavlju su radili na tome, okupivši oko sebe vrhunsku ekipu glazbenika. A da bi se album u konačnici završio, trebao je doći netko sa strane, netko tko će dati produkcijski pečat. Sudbina je htjela da to budem baš ja, zbog čega mi je iznimno drago', komentira Mihaljević, poznat kao svestran producent koji se voli okušati u raznim stilovima.

'Smatram da smo napravili izvrstan album, udahnuli smo tim pjesmama još jedan djelić duše i energije te omogućili da opet zažive u jednoj drukčijoj sferi pa čak i na nekim novim geografskim mjestima', zaključuje Leo, objašnjavajući pri tome da i slušatelji koji nemaju dodirnih točaka s podnebljem odakle ove skladbe potječu, pa i čak ako ne razumiju jezik, mogu osjetiti energiju i emociju, ono što je istinski važno.