AUTOMOBILI POZNATIH

Elvisov žuti Cadillac: Cijena? Prava sitnica...

15.02.2022 u 08:27

Bionic
Reading

Najprimamljiviji automobil iz kolekcije slavnog Elvisa Preslyja (najslavniji je njegov ružičasti Cadillac, stalno izložen u Gracelandu) nedavno je bio dostupan svim zainteresiranima. Naime, europska kuća Car & Classic stavila je u prvoj polovici siječnja na aukciju Cadillac Fleetwood Brougham iz 1975, koji je pripadao 'Kingu'

Za sve koji vole Elvisa ili gigantske američke limuzine toga doba, teško je bilo zamisliti bolju trenutno dostupnu opciju.

Iako je doživio samo 42 godine, Presley je tijekom života posjedovao oko 200 Cadillaca, od kojih je gotovo sve poklonio prijateljima i obitelji. Vjerojatno se zbog te velikodušnosti i drži da je žuta limuzina, koju je kupio 1975, jedini automobil ikad registriran na ime pjevača. Čak ni tada nije se predugo zadržao za njezinim volanom, jer je automobil poklonio svom liječniku već 1976.

Presleyjev Fleetwood Brougham i danas krasi ista pastelno žuta boja u kojoj je i izašao iz tvornice, a koja je naglašena mnoštvom kromiranih dijelova i bijelim vinilnim krovom. Datira iz razdoblja kada su limuzine veličinom bile bliže brodovima negoli današnjim automobilima, tako da je unutrašnjost apsolutno masivna. Žuta se boja pojavljuje i u kabini, uz ukrase u stilu drveta te velur s uzorkom koji prekriva oba reda sjedala. Kao i na vanjskom dijelu automobila, sve je originalno, uključujući izblijedjele tepihe i napuknut volan.

Ispod poklopca motora nalazi se snažan 8,2-litreni V-8 koji je ispumpava 190 KS i 50 kiloponda okretne snage. Nepoznato je u kakvom je stanju taj motor, ali unatoč tome što ima 47 godina, automobil je prešao tek 2776 kilometara, a ukupno je imao samo četiri vlasnika. Liječnik kojem je Presley dao automobil prodao ga je donedavnom vlasniku 1985, koji ga je potom jednom prodao, pa ponovno otkupio.

Aukcija je na intenzitetu dobila u samome finišu. Samo nekoliko dana prije završetka potencijalni kupci su Elvisov žuti Cadillac na stranicama Car & Classica cijenili na 12.774 dolara, no na koncu se to popelo na lijepih 77.000. S obzirom da je rock legenda potpuno novi automobil platio 12.512 dolara, odnosno ekvivalent današnjih 64.840, netko je postigao doista povoljnu cijenu.