NEOBIČNA ARHEOLOGIJA

Dramatično putovanje medaljona vikinškog kralja po kojem je nazvan Bluetooth

16.11.2022 u 08:37

Bionic
Reading

Okrugla zlatna pločica iz 10. stoljeća poznata pod nazivom Curmsunov disk dva je puta izgubljena i ponovno pronađena, a neizravno povezuje vremenski i prostorno udaljene ljude kao što su hollywoodski glumac Ben Affleck i danski kralj Harald Plavozubi.

Kad je 2014. godine jedna švedska 11-godišnjakinja svojoj učiteljici povijesti pokazala mali zlatni disk promjera 4,5 centimetra, nije znala da je riječ o vrijednom povijesnom artefaktu koji iza sebe krije vrlo zanimljivu povijest. Maja Sielski pronašla je taj predmet u kutiji koju je u Švedsku nakon Drugog svjetskog rata donijela njezina baka Poljakinja. Učiteljica je odmah pomislila da je riječ o vrijednom predmetu koji trebaju procijeniti stručnjaci.

Artefakt - kasnije nazvan Curmsunov disk - proučio je arheolog Sven Rosborn i utvrdio da je riječ o autentičnom vikinškom predmetu izrađenom u 10. stoljeću. Štoviše, ustanovljeno je da je na disku zapisano ime Haralda Plavozubog, moćnog danskog kralja koji je dao ime suvremenoj tehnologiji bežičnog prijenosa podataka - Bluetoothu.

Istraživanje koje su proveli švedski arheolozi pokazalo je da je disk prvi puta pronađen 1841. godine u selu Wiejkowu na sjeveru današnje Poljske, nekoliko kilometara od grada Wolina. Na tom se mjestu od 950. do 1043. godine nalazilo vikinško uporište Jomsborg. Curmsunov disk bio je dio vikinškog blaga koje je u podzemnoj kripti vikinške kapelice - srušene kako bi se sagradila nova crkva - pronašao 12-godišnji dječak Heinrich Boldt dok se sa skupinom prijatelja igrao na gradilištu buduće crkve. Nalazište je sadržavalo razne artefakte: srednjovjekovne novčiće, zlatne predmete, razni nakit, te najmanje dva mača.

Boldt je predmete pokazao mjesnom pastoru, koji je blago ravnopravno podijelio: dio je uzeo sebi, dio je dao dječaku, a dio radnicima koji su bili prisutni tijekom otkrića. U dogovoru s pastorom, Heinrich je svoj dio blaga ostavio u kripti na sigurnome. U međuvremenu je zajedno sa svojom obitelji emigrirao u Ameriku, a 1869. godine poslao je pastoru pismo u kojemu ga je zamolio da iz kripte iskopa 'ono što su nekoć sakrili'. Pastor je preminuo prije nego što je uspio pročitati pismo, ali je ono sačuvano u crkvenom arhivu.

Curmsunov disk bio je skriven ispod crkve sve do svibnja 1945. kad su ostatke vikinškog blaga slučajno otkrili poljski bojnik Stefan Sielski i njegov brat Michal dok su iz kripte izvlačili lijesove koje su sakrile njemačke obitelji kad su ruske snage zauzele to područje. Poljaci su kasnije sa svojim obiteljima emigrirali u Švedsku, a mali zlatni disk - za kojeg su mislili da je od bakra - spremljen je u kutiju s gumbima i zaboravljen, sve dok ga 11-godišnja praunuka Michala Sielskog nije pokazala svojoj učiteljici.

Pretpostavlja se da je Curmsunov disk izrađen između 960. i 986. godine. Na njemu su ugravirane latinske riječi koje se odnose na danskog kralja Haralda Plavozubog. U suvremenoj interpretaciji, natpis glasi: 'Harald Gormson (Curmsun), vladar Danaca, Scanije i Jomsborga u biskupiji Oldenburg'. Na poleđini je latinski križ s četiri točke uokviren u osmerokut.

Kako bi se utvrdila njegova autentičnost, Curmsunov disk podvrgnut je elektronskoj mikroskopskoj analizi na Sveučilištu Lund u Švedskoj. Analiza je pokazala nehomogenu leguru s udjelom zlata u rasponu od 83,3-92,8 posto, a površina diska i legura pokazivale su karakteristike tipične za artefakte nastale tijekom posljednjeg dijela ranog Srednjeg vijeka. Nisu otkriveni nikakvi tragovi modernih procesa ili kemikalija.

Neki znanstvenici vjeruju da je disk bio vjenčani dar za drugi Haraldov brak, neki smatraju da je riječ o talismanu za sreću načinjenom po uzoru na slične bizantske predmete, a pojavile su se i teorije da je izvorna kripta ispod crkve u Wiejkowu možda bila grobnica Haralda Plavozubog.

Taj danski kralj - koji je dobio nadimak po svojim tamnoplavim odnosno crnim zubima - danas je ipak najpoznatiji po tome što je po njemu nazvana sveprisutna bežična tehnologija. Kad je 1997. osmišljen novi standard bežičnog prijenosa podataka na kraće udaljenosti, Jim Kardach iz Intela predložio je ime Bluetooth dok marketinški stručnjaci ne smisle nešto bolje. Ime se međutim zadržalo, a logo te tehnologije nastao je kao kombinacija Haraldovih inicijala napisanih runskim pismom.

Vjerojatno se pitate kakve veze sa svim time ima hollywoodski glumac Ben Affleck? Tijekom istraživanja utvrđeno je da je pronalazač Curmsunovog diska Heinrich Boldt njegov - prapradjed po majci.