ZANIMLJIVA POVIJEST

Deset činjenica o antičkim Grcima koje možda niste znali

29.08.2022 u 16:05

Bionic
Reading

Povijest antičke Grčke, kolijevke zapadne civilizacije, jako je dobro istražena. Postoje međutim brojne činjenice iz života drevnih Grka koje su možda i manje poznate: ovdje donosimo deset najzanimljivijih.

Za razliku od Rimljana, stari Grci nisu bili poznati kao sladokusci. Uobičajeni obroci spravljali su se od kupusa, repe, raznih žitarica, kozjeg sira i obaveznog maslinovog ulja. S izuzetkom soli koja je bila jako cijenjena, začini su bili rijetkost. Jedno od najbizarnijih starogrčkih jela bila je crna kaša od leće i goveđe krvi: kružile su glasine da ju samo pravi Spartanci imaju hrabrosti jesti svakodnevno.

Stari su Grci izumili brojne stvari, a među najkorisnijima je i običaj popodnevnog drijemanja. Smatralo se da spavanje nakon ručka ima terapeutsku vrijednost i da sprječava bolesti. Osobito tijekom ljetnih mjeseci, spavali su gotovo svi, pa čak i robovi kako bi ponovno mogli punom snagom raditi sve do sumraka.

Riječ simpozij danas je povezana s akademskom zajednicom, ali u antičkoj Grčkoj označavala je nešto sasvim drugo. Simpoziji su bile isključivo za muškarce rezervirane bakanalije na kojima se uz glazbu, ples, gozbe i razna natjecanja prakticirala muška ljubav. Na simpozijima su sudjelovale i muške prostitutke, što je bilo jedno od cjenjenijih i bolje plaćenih zanimanja.

Poznato je da su stari Rimljani jeli u poluležećem položaju, ali taj su običaj zapravo preuzeli od Grka. Ta navika prvi se put pojavila u 7. stoljeću prije naše ere. U Grčkoj je samo muškarcima bilo dopušteno jesti ležećki jer je taj položaj označavao moć i status u društvu. U rijetkim prilikama u kojima su žene smjele prisustvovati svečanim objedima, morale su jesti sjedeći za stolom.

Vino je u staroj Grčkoj imalo božanski status, ali se ipak smatralo da se ono mora miješati s vodom. Uglavnom se u vino dodavala voda u omjeru tri prema jedan. Osobe koje su pile vino bez vode smatrane su nemoralnima i alkoholičarima. Postojale su ipak iznimke: tijekom nekih vjerskih obreda bilo je dopušteno piti čisto vino.

Oko 440. godine prije naše ere, stari su Grci izumili jo-jo. Jedna od najstarijih poznatih igračaka na svijetu, jo-jo je bio dio gotovo svakog kućanstva antičke Grčke, a izrađivan je od drva, metala ili terakote. Najluksuzniji primjerci bili su oslikani likovima bogova iz grčkog panteona.

Crveni ruž u antičkoj je Grčkoj značio nešto sasvim drugo nego što znači danas. Ruž proizveden od crvenih pigmenata i krokodilskih izlučevina bio je rezerviran isključivo za prostitutke. Prema grčkom zakonu, svaka druga žena mogla je biti kažnjena za nošenje crvene boje u javnosti jer se to smatralo nepristojnim. Isto tako, prostitutke su mogle biti uhićene ako nisu nosile ruž u boji svoje profesije.

U staroj Grčkoj izumljeno je - rukovanje. Ipak, rukovati su se smjele samo osobe istog društvenog statusa. Prikazi rukovanja vidljivi su na brojnim starogrčkim slikama, skulpturama i drugim umjetničkim predmetima. Osobito je popularan bio prizor rukovanja božica Here i Atene.

Mnoge slavne osobe koje se pojavljuju na crvenom tepihu vjerojatno ne znaju da i taj običaj porijeklo vuče iz antičke Grčke. Crvena boja smatrala se u staroj Grčkoj svetom i bilo ju je teško proizvesti. Crveni tepisi, koji su bili skupocjeni i rijetki, smatrani su luksuzom primjerenim samo božanstvima: oni su bili samo za bogove, ne i za obične smrtnike. Zapravo, čini se da i danas po crvenim tepisima hodaju samo osobe sa statusom božanstva.

Jedan starogrčki običaj ipak je u međuvremenu izumro, ali ne trebamo žaliti za njime. Naime, antički su Grci svoju ljubav izražavali tako da bi izabranicu svoga srca gađali jabukom. Jabuke su bacane i na bračne parove kako bi im se poželjelo životno blagostanje.