EKOLOŠKA PIĆA

All i want for Christmas is… - Caru

01.12.2022 u 10:42

Bionic
Reading

Najprije temeljna informacija. Caru (na velškom jeziku znači 'ljubav') najnoviji je brandy liker iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji se ponosno reklamira kao 'velško u srcu i proizvedeno ekološki održivo'. Pragmatičnije gledano - Caru je nastao da bi uljepšao ovogodišnji duh Božića

Caru je rođen tijekom prvog zimskog lockdowna 2020, kada je njegova autorica, 32-godišnja Emily Richards, radila od kuće, u udaljenoj kolibi na selu nedaleko španjolske Valencije. Želja da za Božić bude s obitelji i prijateljima pretvorila se u želju za stvaranjem nečeg poznatog i utješnog, s okusom koji bi dočarao sliku sjedenja uz udoban kamin s njezinim voljenima, kod kuće u južnom Walesu.

Velška krajobrazna arhitektica, jer to je profesija kojom se bavi Emily, strastvena je ljubiteljica putovanja i kulture te već godinama živi putujući. Osmišljavajući Caru, Emily je željela stvoriti nešto poput sidra za dom, osjećaj mjesta i pripadnosti, gdje se sretna sjećanja na Božić mogu trenutačno obnoviti jednim jedinim gutljajem pića s jedinstvenom mješavinom aroma naranče, vanilije, kakaa i kave te blagim natruhama đumbira - nešto što ju povezuje s onima koje voli.

Nakon mnogih hladnih dana i noći usavršavanja tog blagdanskog okusa, prva serija Carua podijeljena je s ljubavlju kao božićni dar za prijatelje i obitelj kod kuće. Sada, dvije godine poslije i nakon prvih 2000 stručno dorađenih boca brandy likera, Caru je napunjen u boce, baš na vrijeme za Božić 2022.

Po čemu je Caru tako poseban? Udruživši se s glavnim destilerom, dr. Johnom Waltersom, osnivačem English Spirita, jedne od najboljih britanskih manufakturnih destilerija (nalazi se u Essexu), Caru je evoluirao u liker svjetske klase. Dr. Walters, biokemičar podrijetlom iz Gowera u Swanseaju, savršeno je razumio Emilynu strast za očuvanje lokalne kulture i specifični osjećaj koji se na velškom naziva 'hiraeth', a označava 'čežnju za domom'. Tu je i ekološka komponenta: Caruov ugljični otisak iznimno je nizak jer se luksuzni liker destilira, puni u bačve, pretače u boce i šalje u prodaju sve na jednome mjestu. K tome, Caru dolazi elegantno upakiran u biorazgradive materijale koji se mogu reciklirati, smanjujući tako plastični otpad.

'Uz tako očitu klimatsku krizu i s obzirom na masovni pokret prema ekološki prihvatljivijim životnim stilovima, i održivost mi je također bila iznimno važna pri osmišljavanju Carua. Mislim da se svi moramo uključiti u smanjenje našeg ugljičnog otiska i zato sam željela stvoriti održivu opciju pića, za sve prigode, koje također ima izvrstan okus ali ujedno i dodatnu vrijednost, jer pomaže u očuvanju lokalne kulture', objasnila je Emily Richards, na što se nadovezao John Walters:

'Emilyna vizija, priča i strast doista su se sjajno složili s filozofijom na čijim temeljima počiva English Spirit, a sam proizvod apsolutno je liker svjetske klase - s raskošnim i jedinstvenim okusima koji će ovome Božiću dati još malo dodatnog sjaja'.

Caru je snažan digestiv (32 posto), a krasi ga baršunasta glatkoća. Ima jedinstvenu aromu grožđica, svježe naranče i vanilije, okus finog kakaa, kave i začinjenih suhih šljiva s toplim daškom đumbira za konac gutljaja. Savršen je čist, s ledom ili u koktelu po izboru.