JOŠ MALO PA 100.000 DOMENA

Hrvatska je na internetskoj karti svijeta već 24 godine

28.02.2017 u 07:20

Bionic
Reading

Prije 24 godine, 27. veljače 1993. godine, Hrvatska se upisala na internetsku kartu svijeta. Tog je dana Srce izvršilo registraciju nacionalne vršne .hr domene čime su računala (internetski servisi) s oznakom .hr postala sastavnim dijelom svjetske mreže

Taj je događaj bio je dio projekta uspostave hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet, jednog od najvažnijih projekata u povijesti Srca. Registracija i aktiviranje nacionalne vršne internetske domene predstavljali su završni korak u uspostavi interneta u Hrvatskoj. Tek je registracijom vršne domene Hrvatska bila uvrštena na mapu internetskih servisa.

Vršna oznaka .hr pojavljuje se u prvim komunikacijama sa svijetom kao sastavni dio e-mail adresa, a nakon toga i svih ostalih internetskih servisa.

Upravljanje domenskim prostorom Hrvatske (odnosno vršnom .hr domenom) i registraciju internetskih domena unutar .hr domene obavlja CARNet u skladu s Pravilnikom o organizaciji i upravljanju vršnom .hr domenom. U ovome trenutku ukupan broj registriranih .hr domena iznosi oko 98.000.