PETEROSTRUKI ZOOM

Oppo je razvio i predstavio nevjerojatnu mobilnu kamericu

28.02.2017 u 07:20

Bionic
Reading

Oppo ni ove godine nije odlučio iskoristiti Mobile World Congress kako bi otkrio najnovije pametne telefone - već kako bi prezentirali svoja tehnološka postignuća. Ovaj put na red je stigla ni više ni manje nego mobilna kamerica koja integrira peterostruki optički zoom - a bez potrebe za uobičajenom izbočinom na stražnjoj strani mobitela

Kineska tvrtka tehnologiju je nazvala jednostavno 5X Dual Camera Zoom, a kompletan sustav čini više od 50 minijaturnih dijelova, složenih u modul visine svega 5,7 milimetara. Ovako postavljena mobilna kamerica nemalo podsjeća na periskop, gdje je optika za zoom smještena položeno u uređaj, a snimanje je moguće zahvaljujući prizmi. Odmah pored tog dijela optike smještena je i širokokutna kamerica, koja ne traži mnogo dodatnog prostora u usporedbi. Zapravo, cijeli sustav mogao bi biti smješten u tipičan (i tanak) pametni telefon bez potrebe za izbočinama sa stražnje strane, u koje se obično smještaju optički sustav i senzori kamerica.

Na ovaj način, u mobilni svijet sad već bogat dvostrukim kamericama stiže i pravi 'telefoto' kraj za snimanje - i to bez gubitaka kvalitete. Peterostruki zoom nije mala stvar - posebno zbog toga što se na tele kraju mogu uočiti vibracije (posebno pri snimanju videa). U tvrtki Oppo su mislili i na to te sustav opremili novom generacijom optičke stabilizacije, koja je 40 posto boljih performansi u odnosu na ranije. Mehanizam s prizmom prilagođava kut s preciznosti od 0,0025 stupnjeva.

Uz predstavljanje ove tehnologije koja će se uskoro pojaviti u pametnim telefonima proizvođača, Oppo je podsjetio publiku na niz inovacija koje su napravili u segmentu mobilnih kamerica. To uključuje rotirajuće kamerice (Oppo N1), prednje kamerice vrhunskih karakteristika (16MP na Oppo F1 Plus) i sl.

Oppo je najavio kako će u mjesecima koji slijede otkriti barem jedan pametni telefon koji integrira novorazvijenu tehnologiju.

OPPO Go 5x Further Autor: Oppo

Via GSM Arena