IZNENAĐENJE, IZNENAĐENJE

Napravio je smartphone od 25 kuna, a sada je završio u pritvoru

25.02.2017 u 08:05

Bionic
Reading

Svijet kao da je zaboravio na obećanje indijske tvrtke Ringing Bells o pametnom telefonu Freedom 251 od svega 25 kuna. Činilo se predobrim da bi bilo istinito - a tako je stvar i ispala. Čelnik tvrtke je ovih dana uhićen i optužen za prevaru...

Uređaj solidnih tehničkih karakteristika opisan kao da košta kao porcija ćevapa isprva je izazvao salve podsmijeha na ideju. Ipak, kako je vrijeme prolazilo dolazak pametnog telefona Freedom 251 na tržište činio se sve izgledniji. 25 kuna bi korisnicima donijelo Android 5.1, četverojezgreni procesor, QHD IPS zalson od 4", 1GB radne memorije i 8GB spremišnog prostora (uz microSD proširivost). Cijenu su opravdavale glasine kako je cijelu stvar sufinancirala i indijska vlada...

Malo sutra - barem za većinu onih koji su uređaj htjeli i nabaviti. Ringing Bells je optužen da ne isporučuje svoje uređaje. Čelnik tvrtke, Mohit Goel, uspješno je dogovorio distribuciju uređaja kroz nekoliko tvrtki. Jedna od njih, Ayam Enterprises, tvrdi kako su dobili tek pola uređaja za prodaju, a bilo je tu i prijetnji smrću.


Uhićenje je za BBC potvrdio policijski glasnogovornik, a sudski proces počeo je u petak 24. veljače.

'Niz sličnih tvrdnji je doveo do tužbi iz više dijelova države. Želimo ih sve podrobno istražiti (...) važno je da to učinimo kako bi od prevara zaštitili teško stečeni novac nevinih ljudi', dodao je.

Tvrtka Ringing Bells počela je s prednarudžbama za svoj uređaj Freedom 251 još u veljači prošle godine, uz inicijalno obećanje o dostavljanju u lipnju. Poslovni model nikad nije u potpunosti razjašnjen, a analitičari vjeruju kako je u pitanju bila prevara poznata i kao "Ponzijeva shema".

Više: BBC