KACIGU NA GLAVU!

Google omogućio i (pomalo jezivo) promatranje izraza lica korisnika virtualne stvarnosti

25.02.2017 u 08:05

Bionic
Reading

U zadnje vrijeme, s rastom popularnosti sustava za virtualnu stvarnost, sve više se gleda na korisnike koji nose potrebnu 'aparaturu' na glavi. No pored njihovog glasa, teško im je vidjeti izraze lica. Google je doskočio tom problemu uskakanjem u proširenu stvarnost...

Mnogi žele vidjeti reakcije i okoliš u kojem se nalazi korisnik VR sustava, no to je teško izvedivo bez brda opreme. Dio rješenja problema Google je prešao tako da 'dinamički u 3D-u' skenira korisnikovo lice prije nego se uđe u svijet virtualne stvarnosti.

Nakon skeniranja, sustav za praćenje očiju radi svoj posao kada korisnik stavi VR sustav na glavu, a računalo u projekciju promatrača ubacuje 3D model s pokretima očiju i točnim izrazima lica. Na taj način je moguće vidjeti 'kroz kacigu' za virtualnu stvarnost.

Jasno, u pitanju je koncept upitne korisnosti, jer većina ljudi jednostavno tek želi vidjeti to što vidi korisnik VR sustava, a što je izvedivo uz kudikamo manje resursa. Riječ je o svojevrsnom eksperimentu Google VR razvojnog tima, koji iskušavaju različite koncepte korištenja u proširenoj stvarnosti:

Via Google