NOVI PRISTUP

Google i Microsoft izbacuju pirate s prvih stranica tražilica

22.02.2017 u 06:36

Bionic
Reading

Tražilice Google i Bing više neće u Velikoj Britaniji na prvim stranicama prikazivati rezultate pretrage vezane uz piratizirani sadržaj, temeljem novog sporazuma s britanskom vladom

Google i Microsoft pristali su, u dogovoru s vladom Velike Britanije, prilagoditi svoje tražilice tako da se niže nego dosad među rezultatima pretrage prikazuju web odredišta poput Pirate Baya i drugi sadržaji koji su opetovano označavani zbog kršenja autorskih i intelektualnih prava.

Osim što se neće pojavljivati na prvoj stranici, takav sadržaj neće biti uključen u uslugu automatskog nadopunjavanja teksta prilikom upisa upita.
Dogovor je dio nastojanja suzbijanja piratstva i promocije otkrivanja legitimnih oblika sadržaja.

Iako su u Googleu tvrdili kako nisu tražilice te koje potiču i pogone piratstvo, ovaj će se potez ipak negativno odraziti na vidljivost spornih web odredišta i servisa. Istraživanja su pokazala kako prvi rezultat pretrage na Googleu dobije 33 posto prometa, dok na prvu stranicu otpadne 92 posto svog prometa.

Obično su nastojanja u suzbijanju piratstva usredotočena na blokiranje spornih sadržaja putem pružatelja usluga interneta. Pristup dogovoren u Velikoj Britaniji dosad nije korišten.

Više:CNET