JOŠ U RAZVOJU

Što kažete na sobu koja će bežično napuniti sve vaše gadgete

22.02.2017 u 06:39

Bionic
Reading

U Disney Researchu napravili su prototip sobe koja može bežično puniti pametne telefone i kućanske uređaje, jednom kad riješe sigurnosne probleme

Disneyeva soba-punjač može istovremeno puniti nekoliko uređaja kao što su pametni telefoni, svjetiljke, ventilatori i automobili-igračke na daljinsko upravljanje, bez obzira gdje se nalazili u sobu. Efikasnost punjenja je u rasponu između 40 i 95 posto, ovisno o tome gdje u sobi se nalazi uređaj.

Za bežično punjenje kakvo poznajemo danas uglavnom je potrebno da se uređaj koji puni nalazi u blizini punjača. Pristup kakav koriste u Disneyu veliki je korak naprijed.

Sustav koristi posebno napravljene aluminijske panele u stropu i zidovima, kao i dugu bakrenu cijev u središtu sobe u kojoj je prsten kondenzatora. Ti su kondenzatori povezani s generatorom signala smještenom izvan sobe koji ispušta ton određene frekvencije. Pomoću tehnologije kvazistatičke rezonance šupljine stvara magnetsko polje koje pokriva sobu.

Tehnologija je još uvijek u ranim fazama razvoja, a istraživači koji se njome bave upozoravaju kako treba imati na umu nekoliko sigurnosnih problema.

Kako ljudsko tijelo ne bi upijalo štetne razine energije ljudi se trebaju držati bar 46 centimetara dalje od bakrene cijevi. Također, nije preporučljivo pumpati struju u sobu ukoliko ju uređaji ne troše.

Više:
Neowin