PRIPREMA JE SVE

Izgubili ste se a nemate interneta? Ovo su najbolje GPS aplikacije za vaš mobitel

26.02.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Google Play Store ima gomilu aplikacija koje obećavaju 'istinsku offline navigaciju', no malo koja od njih je kvalitetna poput rješenja s internetskom vezom. Sreća u cijeloj priči je to da postoji nekoliko komada softvera koji funkcioniraju jednako dobro - pod uvjetom da se korisnik minimalno pripremi unaprijed

Mnoštvo potrošača koji svakodnevno koriste navigacijska rješenja u pravilu se oslanja na pristup internetu. No, na putu u druge zemlje onda valja računati s roaming troškovima, a tu je i bolna činjenica da postoje područja bez signala u praktički svakoj zemlji. Tada navigacija može postati pravom noćnom morom, što zna svatko tko se našao u situaciji.

Da to ne bi bio slučaj, offline pristup svježim kartografskim podacima uz satelitsku navigaciju može spasiti stvar. U nastavku slijedi nekoliko aplikacija koje mogu služiti upravo u tu svrhu.

Google Maps

Prvo mjesto, ako ni radi čeg drugog onda radi činjenice da je to uradak predinstaliran na valjda svakom Android uređaju, drži app Google Maps. Ovo kartografsko rješenje ne samo da služi za istraživanje ili razonodu, već je pouzdan partner na svakom putovanju. Ipak, za istinski rad bez pristupa internetu korisnik se mora pripremiti. Unutar aplikacije valja otvoriti tzv. hamburger izbornik u gornjem lijevom kutu (tri paralelne crtice), odabrati postavke (Settings) te Your Offline Areas.

Na tom mjestu korisnik može vidjeti već spremljene lokacije, a neke od njih Google na uređajima ostavlja automatski. Za preuzimanje karte novog područja valja odabrati Custom Area te označiti područje na karti koje se želi imati dostupno u offline režimu rada.

Iako je Google Maps izvrsnih karakteristika ima i svoje boljke, koje se primarno odnose na maksimalnu veličinu pojedinačnih offline datoteka od 2GB. Ovo je moguće zaobići spremanjem više različitih područja u offline karte, no stvar i nije pretjerano zgodna ili učinkovita. Istovremeno valja imati na umu da će aplikacija nakon 30 dana bez internetske veze automatski izbrisati sve preuzete karte.

Google Maps Autor: Google

HERE WeGo

Ranije poznat kao HERE Maps (ili samo HERE), ovaj servis rođen u Nokiji godinama je na vrhu lista, a s razlogom ga obožava i automobilska industrija. Za putovanja ovo rješenje je još bolje od Google Mapsa, jer omogućuje spremanje kartografskih/navigacijskih podataka čitavih država izravno na telefon. Na taj način offline navigacija je rješena ugodno, a korisnik mora obaviti apsolutno minimalnu pripremu. Tek tu i tamo valja nadograditi karte radi osvježavanja podataka (svakih dva do tri mjeseca), no za razliku od Google Mapsa nema automatiziranog brisanja.

  • +3
Ovo su najbolji smartfoni koje možete kupiti Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Ne samo da ovaj besplatni app omogućuje turn-by-turn navigaciju u online i offline režimu rada, već donosi i brdo drugih značajki - za koje ipak valja imati vezu na internet. Tu se posebno misli na informacije o javnom prijevozu u stvarnom vremenu (za više od 50 zemalja), znamenitosti, kartografiju poznatih unutrašnjih prostora i sl.

MapFactor GPS navigation Maps

Ovaj besplatni app mnogi smatraju jednim od najboljih rješenja za navigaciju bez pristupa internetu, iako je ponešto ograničen u odnosu na druga besplatna rješenja (npr. uopće nema online navigaciju). Neovisno o tom, korisnici mogu birati više od 200 pojedinačnih kartografskih područja, od čega je 56 u Europi.

Preuzete karte u pravilu odgovaraju državama, no postoje i posebne karte za gusto naseljena područja. App kartografske podatke preuzima sa servisa OpenStreetMap, što možda nije precizno poput komercijalnih rješenja, no s obzirom na zajednicu koja stvar održava valja računati s visokom razinom točnosti.

mapFactor Navigator - the Free Offline GPS Navigation App Autor: MapFactor - Navigation & Tracking

CoPilot GPS Sat-Nav Navigation

CoPilotova rješenja su poznata svakom iz svijeta navigacije, a ovaj besplatni app za Android je uistinu vrhunsko rješenje za planiranje ruta. Za svaki put korisnik će na izbor dobiti tri opcije, a u slučaju korištenja online bit će dostupna i izvješća o stanju prometa.

Pored tri spomenute opcije pri planiranju rute, nakon odabira jedne od njih, korisnici mogu dodati još do 52 posebne točke za putovanje, što je posebno zgodno za one koji žele planirati i odmorišta, posjet zanimljivim područjima uz put i sl. To je moguće i zahvaljujući činjenici što je unutar aplikacije dostupno na tisuće offline lokacija poput hotela i restorana, koje je moguće pretraživati u svakom trenutku.

Ipak, ovaj app nije otvoren svim mogućnostima van sedmodnevnog premium perioda korištenja. 3D kartografski sustavi i audio navigacija nisu mogući u besplatnom izdanju.

CoPilot - Built for Drivers Autor: CoPilot

Svakako valja napomenuti da, dok je moguće offline korištenje nekih kartografskih rješenja, treba računati na veliku potrošnju baterije. GPS navigacija nema milosti za baterije pametnih telefona pa je poželjno mobilni uređaj držati spojen na napajanje.

Više: MakeUseOf