NEMA 'TROJCA'

Čak 99,6 posto svih novih mobitela su na iOS-u ili Androidu

19.02.2017 u 09:41

Bionic
Reading

Pametni telefoni su u posljednjem kvartalu 2016. ostvarili tržišni rast od sedam posto u odnosu na isto razdoblje 2015., izvještava analitička kuća Gartner te otkriva kako se nastavlja duopol mobilnih platformi Applea i Googlea

iOS i Android tako na tržištu grabe nevjerojatnih i rekordnih 99,6 posto udjela. BlackBerry je na nuli s 0,0 posto udjela nakon zaokruživanja broja, a Windows Phone grabi bijednih 0,3 posto udjela.

Od ukupno 432 milijuna pametnih telefona prodanih u četvrtom kvartalu 2016. godine, 352 milijuna ih je na platformi Android (81,7 posto), dok ih je na platformi iOS 77 milijuna (17,9 posto). Drugih igrača jednostavno više nema.

Ovo je posebno zanimljivo zbog toga što je i analitička kuća Gartner (među ostalima) projicirala kako će Microsoftova platforma Windows Phone ove godine prestići Appleov iOS. Gdje je točno zapelo u projekcijama dobro je pitanje. Jedna stvar je jasna - za sada je potpuno besmisleno predviđati da će uopće nastati treća mobilna platforma vidljiva na radaru.


Samsung je zabilježio pad prodaje svojih mobilnih uređaja u trećem kvartalu 2016. godine, što se nastavilo i u četvrtom kvartalu zbog odluke da se prekine isporuka Galaxyja Note 7. Paralelno s tim, Samsungu prijete proizvođači uređaja iz srednjeg i nižeg segmenta (Huawei, Oppo, BBK, Gionee).

Gartner napominje da, iako je Apple nedavno 'skinuo' Samsung s trona vodećeg proizvođača pametnih telefona, razlika u isporučenim uređajima je iznimno niska - svega 256 tisuća jedinica. Stvari se možda tako ne bi kretale da je Note 7 kojim slučajem bez problema ugledao svjetlo dana na tržištu.