KRIZA OTVORENOG KODA

München je rekao zbogom Linuxu, vraća se na Windowse do 2021.?

18.02.2017 u 07:45

Bionic
Reading

Grad München je prije nekoliko dana podržao planove da se Windows 10 klijentima zamjeni LiMux, Linux distribucija napravljena posebno za ove potrebe. Stvarni razlozi iza svega su po svoj prilici čisto političke prirode

Prije više od desetljeća, gradske vlasti su se odlučile prijeći primarno na otvoreni kod radi uštede novca. Migracija s Windowsa na LiMux je uključivala 15 tisuća računala, a troškovi su navodno prešli 30 milijuna eura. Većina računala gradskih vlasti danas se služi LiMuxom, iako imaju i pokoje Windows računalo radi kompatibilnosti. Gotovo periodički, kontroverze oko takve odluke su znale isplivati u javnost, a sada je došao red na još jednu.

Münchenski upravni i kadrovski odbor preporučio je da se odmah krene stvarati arhitektura za klijente kojima će osnovu činiti Windows 10, koja će se do konca 2020. godine postaviti kao primarna za većinu potreba, nauštrb trenutno korištene distribucije Linuxa. Javni razlog za ovakvu odluku je potreba za softverskom kompatibilnosti sustavima poput SAP-ovih rješenja. S druge strane, govori se kako je gradonačelnik Dieter Reiter od početka projekta s otvorenim kodom bio žestoko protiv toga.


Odbor je donio odluku da se napravi novi nacrt povratka na Windows OS, no konačna odluka u vijeću će se donijeti tek s jasnim brojevima vezanim uz troškove. 'Gradsko vijeće nije u potpunosti odobrilo promjenu sustava na Windows', izjavila je glasnogovornica gradonačelnikovog ureda, Petra Leimer Kastan.

Stvari su po svoj prilici ipak vrlo ozbiljne. Potez je osudio i kritizirao Matthias Kirschner, predsjednik udruge Free Software Foundation Europe. 'Napravili su mali korak unatrag jer toliko mnogo ljudi gleda sve to, dok je s druge strane toliko jasno što žele učiniti', izjavio je.

Dok neki za sve skupa krive organizacijsku strukturu, stopa zadovoljstva korištenja LiMuxa i pripadajućeg softvera je na 68,6 posto. Postoje i druge opcije, pored novog restrukturiranja i migracije. Vijeće bi IT strategiju moglo usmjeriti i prema razvoju posebnog IT odjela koji će u idealnim uvjetima zapravo biti tvrtka u vlasništvu grada. Ona bi se trebala brinuti o svim ostalim malim IT odjelima i njihovim potrebama, kako bi se problem nekompatibilnosti sveo na minimum.

Više: ZDNet