UPS

Šef Tesle kritizirao Trumpa na Twitteru, pa se predomislio

17.02.2017 u 11:07

Bionic
Reading

Elon Musk je u tri objave na Twitteru kritizirao spornu izvršnu uredbu o privremenoj zabranu useljavanja u SAD iz zemalja s muslimanskom većinom. No, tvitovi su po objavi munjevito obrisani

Dio visoko rangiranih pripadnika poslovne zajednice u Sjedinjenim Državama nije načisto kako bi trebali reagirati na predsjednika Donalda Trumpa i njegovu privremenu zabranu useljavanja u SAD iz sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Iako je izvršnu uredbu koja je izazvala prosvjede brojnih šefova tehnoloških tvrtki suspendirao sud, pitanje treba li podržati predsjednika Trumpa - te treba li to pokazati ili ne - pokazalo se dosta nezgodnim.

Činilo se kako je šef Tesle i SpaceXa Elon Musk u srijedu odlučio ponuditi svoj definitivan stav u tri objave na Twitteru.

U prvoj je tvitnuo: 'Što se tiče politike vlasti, često se događaju stvari s kojima se većina ljudi ne slaže. To je normalno za funkcionalnu demokraciju.' Na što je dodao: 'Zabrana useljavanja muslimanima nije u redu.' Zaključio je s ovim tvitom: 'Te stvari rijetko traže javno obraćanje. Ipak, zabrana useljenika muslimana iz određenih zemalja traži tako nešto. Nije u redu.'

Nakon nekoliko minuta sva tri tvita su obrisana. Na upit zašto je to učinio Musk je odvratio kako je bila riječ o 'ranijim verzijama koje je slučajno objavio'. 'Rekao sam već isto i prije', dodao je.

Musk je doista bio izjavio kako zabrane 'nisu najbolji način suočavanja s izazovima koji se nalaze pred SAD-om', a Tesla se pridužila tvrtkama koje se sudski bore protiv sporne Trumpove uredbe. Također je tvrdio kako se pobrinuo da se pitanje zabrane useljavanja nađe na dnevnom redu razgovora s predsjednikom Trumpom, kao i da je izrazio zabrinutost oko politike vezane uz tretman klimatskih promjena.

Njegov stav prema Trumpu bio je dosad složen. U studenom prošle godine rekao je kako ne predstavlja SAD u najboljem svjetlu. Do siječnja je promijenio mišljenje dovoljno da bi mogao se uključiti u predsjedničko gospodarsko savjetodavno vijeće i inzistirati kako se hvata u koštac oko važnih ekonomskih pitanja kako bi 'služio većem dobru'.

Obrisani tvitovi upućuju na moguće ponovno udaljavanje od kontroverznog šefa Bijele kuće.

Više: Tech Crunch i CNET