EKSPERIMENT

Može li se posao obavljati samo na iPhoneu?

19.02.2017 u 09:45

Bionic
Reading

Može li se posao obavljati s iPhonea? Jedni bi rekli kako može, drugi kako je to nemoguće. Jedan je Amerikanac odlučio isprobati, pa što bude

Ryan Christoffel se na avanturu zamjene računala pametnim telefonom odlučio nakon što je sa suprugom udomio jednomjesečno dijete. Dok je brinuo o njemu shvatio je kako je često u situaciji kad ima samo jednu ruku na raspolaganju za obavljanje posla na računalu - druga je bila zauzeta djetetom.

Druga motivacija bila je spoznaja kako su najbolja računala za rad ona koja imate uz sebe. Korisno je svakako bilo i to što je veliki dio njegovog posla moguće obaviti izvan ureda - dok čeka u redu ili na završetak servisa auta, primjerice.

Evo šest alata i servisa koje je izdvojio kao ključne.

Pohrana u računalnom oblaku

Ako želite osloniti se na iPhone za obavljanje posla, servis za pohranu u računalnom oblaku je nužan. Čime god se bavili, što god pokušavali obaviti, vjerojatno ćete se prije ili kasnije naći u situaciji kad ćete trebati moći pristupati datotekama na vašem iPhoneu. Postoji niz alata i servisa koji će to omogućiti do određene mjere besplatno, kao što su Dropbox, Box i Google Drive.

Univerzalno usklađene aplikacije

Najbolje iskustvo rada na iPhoneu je kad ne morate stalno skakati tamo-amo, s jednog uređaja na drugi. Zato su univerzalne aplikacije - one koje funkcioniraju podjednako dobro na više raznih uređaja - jako važne.

Kako bi bile maksimalno korisne, moraju odlično obavljati sinkronizaciju (usklađivanje) podataka kako bi oni bili dostupni na svim uređajima koje posjedujete. Tako će, recimo, tablica u Excelu ili dokument u Wordu biti podjednako koristan i dostupan i na iPhoneu, i na Macu, i na iPadu.

Ujedno nećete morati pamtiti više postavki, niti učiti kako se snaći u više sučelja.

Dodaci

Prije izdanja iOS 8 ograničenje koje je dozvoljavalo jednu po jednu aplikaciju na iPhoneu nije išlo u prilog radu na pametnom telefonu. S dolaskom dodataka to se u velikoj mjeri promijenilo. Prisutni su u nekoliko raznih formata, a svaki služi kako bi smanjio potrebu za prebacivanjem iz aplikacije u aplikaciju tijekom obavljanja posla.

Pomoću dodataka možete brzo ubaciti sadržaj u Apple Notes ili Evernote, poslati blok teksta iz bilješki ili s web odredišta, napraviti popis zadaća u Todoistu s prikačenim datotekama. Mogu otvarati nove datoteke ili automatski spremati postojeće, dohvatiti lozinke, dodati članke na popis za čitanje, ispisivati e-poštu i web odredišta u PDF formatu, pohranjivati datoteke u Dropobox ili iCloud Drive...

Workflow

Aplikaciju Workflow možete koristiti za pojednostavljivanje složenih zadaća (zovu ih workflows) - recimo, napraviti gifove od fotografija snimljenih vašom kamerom, uploadati zadnju fotografiju koju ste snimili automatski na Dropbox i tome slično. Malo je kompliciranije koristiti ju nego na iPadu zato što iPhone ima manji zaslon, ali vrijedi se potruditi

Veće je bolje

Razloga je više: iPhone 7 Plus ima veći zaslon, izdržljiviju bateriju i bolju kameru, a to nije nevažno kad želite na njemu raditi. Naročito ako vaš posao traži puno pisanja i obrađivanje fotografija.

3D Touch

Postoje dvije skupine aktivnosti koje 3D Touch omogućava: Peek and Pop i Quick Actions. Koristeći prvu možete zaviriti u aplikacije bez otvaranja, tako što pritisnete i držite prst na sličici. Druga nudi brzi pristup menijima kad stisnete sličicu aplikacije ili opciju na meniju.

3D Touch pomaže pri bržem obavljanju svakodnevnih zadaća. Pritom ne morate izlaziti iz aplikacije u kojoj se trenutno nalazite kako bi nešto riješili. Pri pisanju teksta možete brže odabirati tekst i mijenjati njegove dijelove.

Možete pogledati na kakav sadržaj poveznice vode bez klikanja na njih, a možete ih i pohraniti za kasnije čitanje. I još puno toga.

Više: MacStories