KOKOŠJE NOGICE

Robot Cassie bi vam jednog dana mogao pomoći furati namirnice iz dućana

19.02.2017 u 09:39

Bionic
Reading

Brzorastući program robotike na Oregon State Universityju osigurao je i stvaranje jedne od prvih tvrtki - Agility Robotics. Istraživanje i razvoj na spomenutom sveučilištu dovelo je do izdvajanja tima koji želi unijeti pravu revoluciju u svijet robotske mobilnosti

Među brojnim istraživanjima razvio se i niz novih tehnologija, koje će u Agility Roboticsu iskoristiti za proizvodnju komercijalnog rješenja. To rješenje će imati naprednu mobilnost, dugotrajnu bateriju, uz niz automatizacijskih procesa i dovoljno jeftine dijelove da proizvodnja itekako ima smisla.

'Tehnologija će jednostavno eksplodirati u jednom trenutku kada stvorimo dovoljno automatizirana vozila i vrlo učinkovite robote. Isporuke i pošiljke će postati gotovo potpuno besplatne', izjavio je Jonathan Hurst, izvanredni profesor robotike na OSU i šef tehnološkog odjela Agility Roboticsa.


'Robot s dovoljno dobrim nogama može ići tamo gdje kotači ne mogu (...) Ovakve mogućnosti će dovesti do toga da roboti oslobode ljude od posjeta trgovina s namirnicama vikendom kada se žele odmarati, a pritom će smanjiti i potrošnju energije', dodao je.

Ovo je tek početak priče. Krajnja vizija je nalik nečem iz znanstveno-fantastičnih filmova, gdje čitave flote učinkovitih robota automatiziraju logistiku diljem svijeta. Jasno, za to će biti potrebno proći mnogo koraka - no jedan od upečatljivijih je Cassie:

Cassie je napravljena zahvaljujući financijskoj injekciji od milijun dolara izravno iz DARPA-e, agencije Ministarstva obrane SAD-a odgovorne za razvoj novih tehnologija za vojne potrebe. Ovaj robot može stajati, čučati i održavati ravnotežu - a čak i kad padne, izgledno je kako neće nastati mnogo štete. Razvoj Cassie je stalan, no već ovaj mjesec stižu prvi komercijalni modeli.