REKORDNI KVARTAL

iPhone oborio prodajne rekorde, iPad i dalje u padu

02.02.2017 u 15:27

Bionic
Reading

Appleov prvi poslovni kvartal za 2017. otkriva kako je iPhone prodan u rekordnom broju - čak 78,29 milijuna jedinica. Čini se kako uklanjanje 3,5-milimetarskog utora za audio nije igralo posebnu ulogu za prodajne rezultate 'sedmice'...

Čelnik tvrtke Tim Cook izrazio je oduševljenje prodajnim rezultatima napomenuvši kako je potražnja za najnovijim iPhoneom 7 Plus premašila sve do sada. Da je kojim slučajem bilo više uređaja na lageru, rekord bi bio još upečatljiviji, izjavio je Cook za vrijeme konferencijskog poziva oko financija. Zanimljivo je i to kako je rekordna prodaja iPhonea ostvarena neovisno o padu Applea u Kini.

Prvi poslovni kvartal probio je rekord ne samo po prodanim iPhoneima, već i s prihodovne strane (78,4 milijarde dolara uz 17,8 milijardi profita). To ne čudi s obzirom da srce Appleovih financija čine upravo njihovi pametni telefoni. Rekordno su rasli i Appleovi servisi, no nije sve bilo bajno.

iPad Pro nije uspio vratiti Appleov tablet na pozitivne staze te je zabilježen novi pad prodaje. Analitičari vjeruju kako je razlog tome premalo noviteta i činjenica da se uređaji stari nekoliko godina još uvijek prodaju po previsokim cijenama. Istovremeno, Appleovi tableti jako sporo 'stare' kad je riječ o potrošačima te nema potrebe za mijenjanjem uređaja svakih godinu-dvije kako se to zna dogoditi s pametnim telefonima.

Što se tiče Mac računala, oni su isporučeni u 5,37 milijuna jedinica, što je blagi rast u odnosu na isti period lani (5,31 milijun). Riječ je o dobrom rezultatu s obzirom na višu cijenu noviteta i na probleme kod nekih najnovijih serija MacBook Pro prijenosnika.

Više: Apple