ČAK 500 PUTA MJESEČNO!

Intenzivirali se cybernapadi na NATO, najčešće udaraju strane vlade

25.01.2017 u 15:57

Bionic
Reading

Svaki mjesec prošle godine NATO se obranio od prosječno 500 cybernapada. Riječ je o povećanju napada od čak 60 posto, no NATO za sada drži stvari pod nadzorom. Sjevernoatlantski savez navodi kako im sustavi dnevno registriraju čak 500 milijuna 'sumnjivih cyber događaja', a izvori napada mogu biti bilo što - strane vlade, kriminalci i teroristi

Za CNN je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu izjavila kako na mrežu ove organizacije ipak uglavnom ciljaju strane vlade, zbog toga što imaju najviše resursa na raspolaganju. NATO navodi kako na cyber prijetnje i napade odgovara na isti način kao da je riječ o 'uobičajenim napadima', čime se može pozvati na 5. članak tj. kolektivnu obranu.

Moramo biti svjesni da ovakvi napadi mogu biti jednako opasni kao oružani napadi

U lipnju prošle godine dogovoreno je upravo to - da se napadi ove vrste tretiraju kao 'uobičajeni', neovisno o članici.

Bivški norveški premijer i trenutni glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, za vrijeme Davos Foruma u Švicarskoj u više navrata je naglasio problematiku interneta i cyber napada te činjenicu da se Savez pokazao više no sposobnim prilagoditi i za ove nekonvencionalne napade.

'NATO je najuspješniji vojni savez u povijesti jer smo se uspješno prilagodili i nastavit ćemo se prilagođavati situacijama', dodao je Stoltenberg.

Više: CNN