BIOMETRIJA U SLUŽBI BIROKRACIJE

Australci bi putovnice uskoro mogli zamijeniti softverom za prepoznavanje lica

24.01.2017 u 10:23

Bionic
Reading

Zvuči malo jezivo? Međunarodni putnici u Australiji do 2020. možda neće trebati nositi putovnice. Službeni izvori tvrde da zemlja usvaja sustav koji će standardne 'papire' zamijeniti biometrijskom tehnologijom koja prepoznaje lica, rožnice i otiske prstiju

Ako sve bude sprovedeno po planu, putnici iz drugih zemalja će doputovati u Australiju te će iz zračne luke išetati poput lokalaca. Cilj je, naime, 90 posto putnika provesti kroz elektroničke stanice bez pretjeranog uznemiravanja do 2019 ili 2020. Živi dišući službenih potreban bi bio samo u slučaju tehničkih poteškoća ili ograničenja putovanja.

Sustav 'Besprijekorni Putnik' australske će vlasti kroz idućih pet godina koštati oko 94 milijuna, a rezultat će biti učinkovitije zračne luke. Tijekom proteklih deset godina stanice za automatsko skeniranje putovnica iskoristilo će preko 40 milijuna putnika koji su odlučili otputovati u Australiju. Novi sustav te će stanice poslati u ropotarnicu povijesti. Navodno, službeni izvor program u zračnoj luci Canberra planiraju pokrenuti već ovog srpnja.

'Naša mogućnost korištenja moći velikih baza podataka (big data) eksponencijalno se povećava' kaže John Coyne, šef granične sigurnosti na Australskom institutu za stratešku politiku. Premda je ovo možda i istina, to nipošto ne znači da je Odjel za imigraciju i zaštitu granica odlučio kakvu tehnologiju koristiti. 'Naš odjel trenutno traži inovativna rješenja koja će putnicima koji dolaze omogućiti da birokratski dio odrade sami' rekla je glasnogovornica. Ovo znači da je ovaj zadatak usmijeren prema privatnome sektoru koji bi sve trebao omogućiti.

Premda je prošlih nekoliko godina napredak biometrijske tehnologije bio zbilja velik, ona je i dalje nepraktična i kontroverzna. Ona također podiže etička pitanja po pitanju privatnosti. U konačnici, hrabri potez australskih vlasti samo znači da ćemo kroz prizmu tamošnjih zračnih luka gledati prvu ozbiljnu i sofisticiranu primjenu biometrije u ovakvoj vrsti djelatnosti.

Gizmodo