TEHNO SAVJET

Evo zašto Microsoftovom Edgeu treba dati još jednu šansu

24.01.2017 u 12:49

Bionic
Reading

Mala je vjerojatnost da prosječan internaut koristi Microsoftov web preglednik Edge. Iako je IT div iz Redmonda davno prekinuo sve konce s Internet Explorerom i iz temelja kreirao moderan internetski preglednik, korisnici inicijalno nisu imali dovoljno razloga ni za pokušaj korištenja ovog komada softvera...

Edge danas ima niz zgodnih dodataka i trikova koji ili ne postoje u popularnim preglednicima Chrome i Firefox, ili ih je teško aktivirati. Neovisno o tom koliko svi Edge vole povezivati s Internet Explorerom, ovaj novi preglednik nije mu ni sličan. Itekako mu vrijedi dati pogled ili dva, preporučuje Gizmodo, koji donosi pet razloga zašto ovom Microsoftovom uratku treba dati šansu za korištenje.

1. Podržava geste vezane uz upravljanje dodirom

Isprva nove generacije Windows OS-a (počevši s 'osmicom') nisu bile posebno dobro prilagođenje upravljanju dodirom, iako se takvo što forsiralo. S Windowsima 10 i nadogradnjom Anniversary Update iz drugog dijela prošle godine, stvari su se drastično promijenile pa tako i za Microsoftov preglednik Edge. Korisnici uređaja sa zaslonima osjetljivim na dodir sada mogu izvoditi geste prstom po pregledniku Edge, koje će voditi na stranicu prije ili poslije kroz povijest surfanja.

2. Razmjena sadržaja s drugima je nikad lakša

Podjela neke stranice s drugima obično se svodi na kopiranje URL-a iz alatne trake, paljenje druge aplikacije (za mail ili čavrljanje, npr.) ili tek otvaranje još jednog taba za otvaranje web sučelja (opet za mail ili čavrljanje) te postavljanje linka osobi kojoj se želi poslati sadržaj. U pregledniku Edge stvari su kudikamo jednostavnije. Dovoljno je pritisnuti tipku Share (simbol s tri povezana kružića) i odabrati na koji način se sadržaj želi podijeliti u listi dostupnih aplikacija. Naravno kako su tu Messenger, Twitter i drugi komadi softvera, ali i druge stvari poput Dropboxa, Maila i dr.

3. Pročitajte sadržaj kasnije

Dio internauta svakako voli spremati online sadržaj za kasnije čitanje, a Microsoft Edge bez problema može zamijeniti dodatke poput Instapapera i Pocketa, bez potrebe za unošenjem kaosa u bookmarkse. Za spremanje sadržaja za kasnije čitanje dovoljno je kliknuti zvjezdicu odmah desno od polja za URL te odabrati Reading list i dodati sadržaj. Zgodno i jednostavno.

4. Integriran virtualni pomoćnik

Ovaj dio je od upitne pomoći za veliki dio svjetskih tržišta, barem dok virtualni asistent Cortana ne osvane na njima. Ipak, entuzijasti koji su stvar već omogućili za korištenje mogu uživati u dodatnim značajkama i olakšati si surfanje. Cortanu se može pozvati i za dio neke otvorene stranice. Primjera radi, dovoljno je napraviti desni klik na neku sliku i pitati Cortanu da identificira sadržaj, što će ona i pokušati.

5. Windows 10 i Edge krojeni su jedno za drugo

Edge i Windows 10 zajednički se razvijaju i dobivaju zakrpe. Integracija je dovoljno dobra da se obavijesti, pinovi i mnoge druge značajke pojavljuju u središnjem sustavu za obavijesti u OS-u.

Ako već ovo nije dovoljno, vrijedi napomenuti da je Edge apsolutno superioran za prijenosna računala i tablete po pitanju trajanja baterije, a ponuda dodataka za preglednik sve je šira. Tu su već sada razni adblockeri i LastPass za lozinke.