JE LI TO KRAJ?

I Minecraft okreće leđa Windows Mobileu

21.01.2017 u 10:25

Bionic
Reading

Još jedna tvrtka u vlasništvu Microsofta ukida podršku za operativni sustav namijenjen mobitelima

Nakon što je ukidanje podrške nedavno najavio Linkedin, stiže novi udarac za Windows Mobile: nadogradnje za izdanja Windows 8.1 i 10 namijenjena mobilnim uređajima više neće imati ni Minecraft: Pocket Edition

Broj korisnika aplikacije na tim platformama navodno je vrlo nizak, toliko da se razvojnim programerima u Mojangu ne isplati nastaviti raditi na njoj. Igru će i dalje biti moguće preuzeti, ali nove značajke neće biti dostupne. 

Zasad je neizvjesno hoće li i dalje stizati nadogradnje za Minecraft: Windows 10 Edition. Dosad su Pocket Edition i Windows 10 Edition bile nadograđivane zajedno, iako su zasebne aplikacije i nisu dijelom platforme Universal Windows.

Microsoft je kupio Mojang 2014. godine za 2,5 milijarde dolara. Iako je Mojang pod Microsoftovim okriljem, Minecraft će nastaviti isporučivati nadogradnje i podršku za Sony, Nintendo, iOS i Android. Windows

Mobile je u slobodnom padu otkad je Satya Nadella došao na čelo Microsofta. Platforma je bila više u fokusu dok je tvrtku vodio Steve Ballmer, pa se Nadella našao na meti kritika investitora zbog sporog prebacivanja Microsoftovih aplikacija na mobitele. Dao je naslutiti kako Microsoft čeka na novi investicijski ciklus za Windows Mobile namijenjen poslovnim ljudima te idući veliki skok naprijed mobilne tehnologije. 

Krajem prošle godine iz softverskog diva iz Redmonda su objavili kako će Windows 10 uskoro emulacijom podržavati ARM-ove čipove. Bilo je to veliko tehnološko dostignuće koje upućuje na to da Microsoft želi napraviti pravi sve-u-jednom hibrid mobitela i računala. Pojavili su se i patenti novog mobilnog uređaja kojeg je moguće rasklopiti u tablet računalo. Mnogi vjeruju kako je upravo to dugo očekivani mobitel Surface.

Više: Digital Trends