POZIV KONKURENCIJI

Umjetna inteligencija ne treba zamijeniti ljude, kaže šef Microsofta

19.01.2017 u 06:41

Bionic
Reading

Satya Nadella smatra kako bi se Microsoft i njegovi tehnološki suparnici trebali usredotočiti stvaranje umjetne inteligencije koja će pomoći ljudima, ne im otimati poslove

Iako se u Microsoftu nastoje tehnologiji dati ljudsku inteligenciju i sposobnosti, glavni direktor te tvrtke Satya Nadella uvjeren je kako razvoj umjetne inteligencije treba usmjeriti tako da ona ne zamjenjuje ljude. 

Nadella će sudjelovati u ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom gradu Davosu, gdje će između ostalog govoriti o tome hoće li rat za talente na području umjetne inteligencije koji se vodi između Googlea, Microsofta, Amazona, Applea i Facebooka za posljedicu imati to da će strojevi zamijeniti ljude, umjesto da im pomognu. 

Šef Microsofta upozorio je nedavno i svoje i suparničke zaposlenike kako se trebaju kloniti jeftinih trikova koji pokazuju moć umjetne inteligencije bez očuvanja radničkog dostojanstva. 'Temeljna potreba svake osobe je mogućnost učinkovitijeg korištenja vremena, a ne da im kažemo kako ćemo ih zamijeniti', rekao je nedavno u razgovoru za Bloomberg. 

Uvjeren je kako će ova i iduća godina biti razdoblje demokratizacije umjetne inteligencije. Microsoft te tehnologije gura kroz platforme za strojno učenje temeljene na servisima Azure, Cortana Intelligence Suite i Azure Cognitive Services, kao i na nedavno nastalom odjelu za umjetnu inteligenciju i istraživanje, u kojem istraživači surađuju s inženjerskim timovima Cortane, Binga te odjela za ambijentalno računalstvo i robotiku. 

Microsoft je prošli tjedan preuzeo zaposlenike koji se bave umjetnom inteligencijom iz kanadskog laboratorija za istraživanje dubinskog učenja Maluuba. Nadella je priznao kako su Amazon i Google ostvarili veliki napredak, ali je i naglasio kako Microsoft jedini razvojnim programerima daje iste alate kakve i sam koristi za stvaranje inteligentnih sustava. 

Usprkos brzom napretku umjetne inteligencije tijekom protekle tri godine, moguće je kako je brzina kojom strojevi zamjenjuju ljude na pojedinim poslovima manja nego što se strahovalo, pokazuju rezultati istraživanja koje je proveo McKinsey Global Institute. 

Ta institucija procjenjuje kako oko pola svih radnih aktivnosti koje danas poznajemo može biti zamijenjeno automatizacijom do 2055. No, primjena odgovarajućih tehnologija može potrajati desetljećima i tražit će da ljudi rade uz strojeve. 

Više: ZDNet