ZA MLADE VOZAČE

Nova aplikacija virtualne stvarnosti može vam spasiti život

25.01.2017 u 18:20

Bionic
Reading

Samsung i ÖAMTC Fahrtechnik razvijaju aplikaciju za virtualnu stvarnost Samsung Drive koja bi vozačima početnicima trebala pomoći da koristeći Gear VR u virtualnom okruženju uče uče kako pravilno reagirati u slučaju prometnih nesreća

Ometanja uzrokovana pametnim telefonima i ostalim uređajima za vrijeme vožnje utječu na smanjenje pozornosti i ugrožavaju vozača, putnika i ostale sudionike u prometu.

Prema istraživanju koje je 2015. godine proveo ÖAMTC, 76 posto vozača ne može se zaustaviti pred neočekivanom preprekom ako nisu usredotočeni na zbivanja u prometu. Neiskusni mladi vozači predstavljaju posebno ugroženu skupinu.

Samsung i ÖAMTC Fahrtechnik razvili su aplikaciju Samsung Drive kako bi vozači početnici postali svjesni navedenih rizika. Uz pomoć konzole za virtualnu stvarnost Gear VR vozači novaci moći će iskustiti kako se brzo mogu naći u nesreći i kakve posljedice to može prouzročiti.

Nova tehnologija virtualne stvarnosti omogućuje vjeran prikaz u 360°, uključujući i opasne situacije na cestama. Korisnici Gear VR-a će, tvrde u Samsungu, vam dati osjećaj kao da sjedite za upravljačem automobila i pomoći u otkrivanju opasnosti koje donose uređaji koji nam privlače pozornost, poput pametnih telefona, u sigurnom i virtualnom okruženju.

Samsung Drive

'Postoje mnoge stvari koje se mogu objasniti u teoriji, ali ostale se moraju iskusiti iz prve ruke kako bismo ih uistinu razumjeli. Područja primjene u kojima VR tehnologija može ljudima pomoći gotovo je neograničena', uvjeren je Gregor Almássy, viši direktor za korporativni marketing & Službe za korisnike austrijskog ogranka Samsunga.

Samsung Gear VR bit će korišten tijekom obveznih treninga u centrima ÖAMTC Fahrtechnik, počevši od ljeta 2017. Tijekom cijele godine, baza videa za VR trening bit će proširena temama kao što su Vozite se služeći se očima, Ispravno gledanje preko ramena i Kako gledati oko sebe prilikom vožnje motocikla.

'Uz vodstvo naših instruktora na poligonima za trening sudionici će iskusiti kakve posljedice donosi distrakcija od samo jedne sekunde na zaustavnom putu', objašnjava Franz Schönbauer, direktor marketinga tvrtke ÖAMTC Fahrtechnik.

Konzolu Gear VR moguće je koristiti s kompatibilnim pametnim telefonima iz Samsungovih serija Galaxy S6 i Galaxy S7 kako bi se prikazao sadržaj u QHD rezoluciji od 2.560 puta 1.440 piksela u vidokrugu od 96 stupnjeva.