KORUPCIJSKA AFERA

Skandal trese J. Koreju, traži se uhićenje dopredsjednika Samsunga

16.01.2017 u 12:35

Bionic
Reading

Posebni istražitelji su zbog političkog korupcijskog skandala koji je potresao Južnu Koreju zatražili uhićenje čelnika kompanije Samsung, Lee Jae-yonga. Sud u Seulu treba odlučiti hoće li izdati uhidbeni nalog za potpredsjednika Samsung Electronicsa

Lee Jae-Yonga, sina predsjednika kompanije SamsungLee Kun-Heea i unuka njezina utemeljitelja, istražitelji su prošlog tjedna saslušavali 22 sata zbog sumnji u korupciju. Njegovo bi uhićenje moglo imati velike posljedice za južnokorejsko gospodarstvo, priznao je Lee Kyu-Chul, glasnogovornik istražiteljskog tima.

Ako sud izda uhidbeni nalog, Lee će biti prvi čelnik neke tvrtke uhićen u okviru tog skandala koji je potaknuo smjenu predsjednice Park Geun-Hye

Istražitelji Leeja smatraju osumnjičenikom u tom skandalu u čijem je središtu Choi Soon-Sil, predsjedničina bliska suradnica. Potonjoj se upravo sudi zbog toga što je iskoristila poznanstvo s Park kako bi izvukla astronomske svote iz južnokorejskih tvrtki koje su uplatile milijune dolara privatnim zakladama koje je osnovala Choi Soon-Sil.


U okviru skandala uhićeno je desetak osoba, među kojima Choi, bivši ministri kulture i socijalne skrbi, bivši ravnatelj predsjedničina ureda i sveučilišni profesor.

Leeja (48) se sumnjiči da je odobravao isplate Choi kojima se trebalo dobiti protuusluge od vlade, pa tako i njezinu potporu za sporno spajanje Samsunga iz 2015. Samsung je bio najvelikodušniji doniravši Choi 17 milijuna dolara, a iza njega dolaze Hyundai, SK, LG i Lotte.

Južnokorejsku tvrtku se sumnjiči i da je Choi isplatila milijune eura pod izlikom da financira sportske pripreme južnokorejskih jahača u Njemačkoj, među kojima je bila i kći Choi.