TUŽBA POTROŠAČA

Apple opet na sudu, ovog puta u igri su stotine milijuna dolara

16.01.2017 u 06:43

Bionic
Reading

Apple će se na sudu ipak morati suočiti s tužbom potrošača kojom ga se optužuje za pokušaj monopolizacije tržišta aplikacijama za iPhone od 2007. do 2013. godine

Savezni prizivni sud za deveti okrug u San Franciscu prihvatio je zajedničku tužbu nakon što ju je nižestupanjski sud odbacio. Tročlano sudsko vijeće zaključilo je kako je sudac pogriješio u procjeni kako potrošači ne mogu podnijeti tužbu kao izravni kupci aplikacija.

Više potrošača je u zajedničkoj tužbi protiv Applea, izvorno podignutoj 2011. godine, navelo kako su se jabučari ogriješili o američke antitrust zakone time što su uvjetovali prodaju aplikacija za iPhone u App Storeu te branili prodaju istih u drugim web trgovinama.

Apple od razvojnih programera traži udio od 30 posto cijene po kojoj prodaju aplikaciju, podižući cijene i izgurujući konkurenciju sa sekundarnog tržišta aplikacija, navedeno je u tužbi.


Mark Rifkin, odvjetnik tužitelja, rekao je kako bi milijuni potrošača trebali moći povratiti većinu prihoda koje je Apple ostvario uzimajući 30-postotni udio od prodaje. Moguće je kako će tužba biti proširena kako bi obuhvatila sve koji su ikad kupili aplikaciju za iPhone. Temeljem toga što američki savezni zakon utrostručuje odštetu u slučajevima kršenja antitrust zakona Rifkin procjenjuje kako bi ona mogla dosegnuti stotine milijuna dolara.

U Appleu se brane kako ne prodaju aplikacije već usluge distribucije softvera. Pozivaju se na odluku Vrhovnog suda SAD-a iz 1977. koja brani odštete potrošačima ako tvrtka ne prodaje proizvode izravno kupcima. No, Prizivni sud je vratio slučaj u postupak upravo zato što smatra kako su korisnici iPhonea izravni kupci sadržaja u App Storeu.

Više:Bloomberg