OPERA NEON

Zar je moguće da je ovo budućnost web preglednika?

16.01.2017 u 06:53

Bionic
Reading

Neon je novi koncept web preglednika za koji u Operi tvrde kako predstavlja uvid u budućnost surfanja internetom na stolnim računalima

U Operi, norveškoj tvrtci koja se proizvodnjom web preglednika bavi više od 20 godina, smatraju kako su današnji preglednici u dobroj mjeri zaostali u prošlom tisućljeću, kada su većinu weba činili dokumenti i stranice.

Opera Neon bi trebao biti odgovor na zahtjeve novog doba. Napravili su ga od nule na engineu Blink kako bi omogućio nove načine interakcije sa sadržajem, poput primjerice premještanja sadržaja po web stranici.

Evo nekih značajki za koje tvrde da ih niti jedan drugi preglednik nema:


• nova početna stranica koja koristi pozadinsku sliku s vašeg stolnog računala kao vlastitu pozadinsku sliku (što je malo zbunjujuće, ako nas pitate)

• traka sa strane s vlastitim alatima za reprodukciju videa, prikaz galerija slika i upravljanje preuzimanjima

• vertikalna traka s desne strane pomoću koje ćete lakše znati što vam je u kojem otvorenom tabu

• inteligentni sustav koji automatski upravlja tabovima tako što češće korištene stavlja bliže vrhu

• potpuno novi omnibox koji podržava najveće internetske tražilice i otvoreno pretraživanje

Što se web sadržaja tiče, Neon podržava skočni video (možete reproducirati video dok listate druge stranice), mogućnost snimanja i izrezivanja te spremanja bilo kojeg dijela web stranice, dijeljenje zaslona u dva dijela u kojima možete raditi istovremeno...


Tabovi su mjehurićastog oblika (u Operi ih zovu bubble tabs). Otvara ih se tako što kliknete sličicu plusa na traci s lijeve strane. Kad poželite neko web odredište označiti kao omiljeno, dovoljno je povući mjehurić do trake s tabovima. Smanjit ćete ih tako što ćete kliknuti na njih ili na znak plus u traci s lijeve strane.

Kad smo već kod te trake, u njoj je i sličica kamere pomoću koje možete napraviti snimku web stranice na kojoj se nalazite.

Na žalost, nema neke značajke koje sadašnje izdanje Opere čine korisnim i zanimljivim, poput ugrađenog blokiranja oglasa i VPN-a te mogućnosti dodavanja proširenja.

Opera Neon dostupna je za macOS i Windows, pa isprobajte i sami.