TEHNO SAVJETI

Rasteretite svoje web preglednike i računala

11.01.2017 u 18:22

Bionic
Reading

Web preglednici su koristan alat, ali mogu i značajno opteretiti rad računala ukoliko ih se ne koristi s mjerom. Evo nekoliko savjeta i softverskih dodataka pomoću kojih ćete pojednostaviti surfanje

Često se surfanje webom može strmoglaviti u rusvaj hrpetine otvorenih tabova u web pregledniku koji nemilosrdno grabe sve više i više radne memorije te usporavaju vaše računalo sve dok produktivnost ne padne na gotovo nulu

Ne mora biti tako. Evo nekoliko savjeta i softverskih dodataka pomoću kojih ćete pojednostaviti surfanje.

1) Upogonite OneTab

Surfanje s tabovima promijenilo je način na koji koristimo web, ali taj napredak nije imao samo pozitivne posljedice. Ako je broj otvorenih tabova u bilo kojem trenutku još uvijek jednoznamenkast možete se smatrati sretnima.

OneTab za Chrome i Firefox radi točno što njegovo ime kazuje: ograničava vas na samo jedan otvoren tab kako bi se lakše usredotočili i štedjeli sistemsku memoriju.


2) Posložite tabove u red

OneTab vam se čini predrastičnim rješenjem? OK, probajte onda Tabs Limiter With Queue za Chrome. Ovaj dodatak će posložiti vaše tabove u red kako bi bili pregledniji i lakše dostupni kad vam zatrebaju. Tabove je moguće i normalno otvoriti.

3) Koristite preglednik bez tabova

Zvuči kao svetogrđe, ali da, postoji i preglednik bez tabova. Zove se Colibri. Kad nađete web stranicu kojoj se želite vratiti kasnije, možete ju dodati na popis nazvan Links gdje će vas čekati dok ne dođe vrijeme da ju upotrijebite.

4) Radite u režimu punog zaslona

Većina modernih web preglednika ima režim rada punog zaslona koji vam omogućava da pred sobom imate samo ono na što se trebate fokusirati. U Chromeu ćete ga aktivirati pritiskom na F11 (Windows) ili Cmd+Ctrl+F (Mac). U Firefoxu tipka za Windows je ista, dok za Maca trebate pritisnuti Cmd+Shift+F. U Chromeu također možete sakriti tab i adresnu traku pomoću odgovarajućih opcija u izborniku View.

5) Blokirajte nepotreban sadržaj web stranica

Većina web stranica dolazi s hrpom računalnog koda mimo samog sadržaja. Dodatak uBlock Origin za Chrome i Firefox web odredišta svodi na njihove osnovne elemente. Može i blokirati oglase i još štošta.


6) Koristite preglednik kao arhivu za čitanje kasnije

Ako ne koristite servise kao što su Instapaper ili Pocket, sad je dobro vrijeme da ih uzmete u obzir kao alat za smanjenje opterećenja web preglednika i računala. U njima možete sigurno pohraniti dulje članke i sve drugo što ste poželjeli pročitati, ali niste za to imali vremena u trenutku kad ste na taj sadržaj naletjeli, pa ih na miru pročitati na računali ili mobitelu, uz pomoć dedicirane aplikacije.

7) Odstranite web odredišta koja odvlače pozornost

Možda je problem u tome što vam je suviše lako odvući pozornost čudesima weba kad trebate vrijeme i energiju posvetiti poslu koji nema veze s Facebookom, Twitterom i žustrim forumskim raspravama. Pogledajte dodatak StayFoucusd za Chrome ili BlockSite za Firefox. Oba je moguće u velikoj mjeri prilagoditi vlastitim potrebama i željama.

8) Počistite nered na zaslonu

Današnji web preglednici prilično su asketski sami po sebi. Ipak, ima još prostora za čišćenje. Sakrijte sve korisne dodatke koji ne moraju nužno biti prikazani, uklonite sve koje doista ne trebate. Vaš će vam preglednik biti zahvalan.

Više:Gizmodo