MAGIJA, ILI?

Ove fenomenalne tehnologije možete očekivati u svojim novim smartphoneima

11.01.2017 u 11:01

Bionic
Reading

Prošla godina je, uz par izuzetaka, u svijetu pametnih telefona prošla relativno neopaženo kad je riječ o novim tehnologijama i inovativnim potezima. S obzirom na trendove i tehnološke mogućnosti, možda ni ove godine ne treba očekivati revoluciju - ali se svakako valja nadati nekim novim tehnologijama upakiranim u uređaje koje se svakodnevno nosi u džepu

Neke od tih tehnologija se moglo vidjeti još lani, no nisu se primile. Tu se posebno misli na Samsungov Galaxy Note 7, koji je u sebi donio sustav skeniranja očiju za prepoznavanje vlasnika i autorizaciju. Potrebne komponente za izvedbu ove mogućnosti su sve jeftinije i lakše za napraviti pa valja očekivati niz različitih mobilnih uređaja koji integriraju ovu prilično futurističku tehnologiju. Tako će se Samsung izgledno već za nadolazeću perjanicu Galaxy S8 pobrinuti za integraciju takvog sustava.

Kada vodeći dvojac na mobilnom tržištu počne neki trend, teško da će ga zaobići i drugi. Spomenuti dvojac, naravno, čine Apple i Samsung.

Južnokorejski div već neko vrijeme radi uređaje zakrivljenog zaslona, no ove godine se mogu očekivati novi eksperimenti, a možda i konačno prihvaćanje trenda od strane drugih. Sve glasine do sada upućuju na to kako će Apple (konačno) značajnije redizajnirati barem jedan model iPhonea za ovu godinu te da će on imati zakrivljeni OLED zaslon. Štoviše, i Samsung i Apple već duže vremena eksperimentiraju s uređajima kojima cijelu prednju površinu čini zaslon, unutar kojeg su integrirani čitači otiska prstiju, zvučnici i sve ostalo potrebno za neometano funkcioniranje. Pitanje je samo kada će takve stvari dovesti u ruke potrošača. Ovaj put dio konkurencije nije čekao na druge pa je tako Xiaomi koncem prošle godine predstavio pravi mobitel iz snova, iako ograničen na kinesko tržište.


Čini se kako trendovi sugeriraju da će se, kako godina bude odmicala, sve više proizvođača odvažiti na eksperimentiranje kako bi zadovoljili potrebe sad već vrlo zasićenog mobilnog tržišta. Uostalom - tko to uopće ne bi želio uređaj bez vidljivih tipki, okvira oko zaslona i brda tehnologije skrivenog iza njega?

Još jedna od značajki koja bi se ove godine mogla 'primiti' u većoj mjeri je bežično (i brzo) punjenje. Standard(i) su tu već godinama, no mnogi ključni igrači čekali su dalji razvoj stvari prije nego se odluče integrirati stvar u svoje uređaje. Ovdje se posebno cilja na Apple, koji bi po glasinama u uređajima ove ili sljedeće godine konačno trebao ubaciti i tu mogućnost. Zanimljivosti radi, sličnu stvar planira i Google sa sljedećom generacijom mobitela Pixel.

Hardver će ove godine, opet očekivano, općenito biti bolji no ikad. No, pored snažnijih mobilnih čipova na novom proizvodnom procesu (FinFET 10nm za Qualcomm Snapdragon 835) koji će biti brži uz manju potrošnju, valja očekivati i dalje pomake u svijetu mobilnih kamerica (prihvaćanje dvostrukog sustava kamerica je neizbježno) te općenito više radne memorije.
Koliko više? Pa, glasine govore i o 8GB RAM-a u nekim Samsungovim modelima. S obzirom na činjenicu da se u mobilni svijet provlače tehnologije za virtualnu stvarnost i vrtoglavo visoke razlučivosti prikaza, jasno je da hardver mora biti razvijen s takvim potrebama.

Pravi boom ove godine mogli bi biti prvi savitljivi ili preklopivi zasloni na mobilnim uređajima. Patenata je već pregršt, a lani su divovi poput tvrtke Lenovo već prikazali funkcionalne prototipove takvih uređaja. Pitanje je, jasno, trajnost nečeg takvog pa ne čudi da se proizvođači još uvijek u laboratorijima brinu za testiranja. Opet tu vrijedi spomenuti glasine vezane uz Samsung, koji bi do konca godine mogao otkriti niz 'eksperimentalnih' pametnih telefona sa zaslonima različitih mogućnosti (savitljivost, preklopivost), kako opisuju novi patenti

U softverskom smislu za sada nije mnogo jasno. Ipak, očekuje se kako će era virtualnih asistenata procvasti te da će se pored Cortane, Siri i Google Assistanta pojaviti još barem jedan. Glasine govore kako će u svoje nove uređaje Samsung integrirati vlastito rješenje pod nazivom Bixby. Za prave novosti oko mobilnih operativnih sustava trebat će pričekati prve konferencije Microsofta, Applea i Googlea.

Što se tiče konkretni(ji)h modela pametnih telefona koje potrošači ove godine čekaju s nestrpljenjem, moguće ih je naći u ovoj listi. Za prve prave novosti neće trebati čekati još dugo, Mobile World Congress u Barceloni počinje već 27. veljače.

Više: New Atlas