PUT DO SLAVE

Uz ove vježbe lako ćete postati zvijezda Youtubea

09.01.2017 u 12:45

Bionic
Reading

YouTube je od svojih skromnih početaka prerastao u globalni fenomen. Svaki dan ga posjećuje milijarda - čak trećina sveukupne populacije globalne mreže. Uzmemo li to u obzir, lako je zaključiti kako putem njega najbrže možete postati poznati

Postoje mnogobrojni načini kako postati poznat na YouTubeu - vlogging, komentiranje zbivanja u društvu, instrukcijski videi, recenzije proizvoda, komedija, kratki filmovi i tako dalje - i ako uspijete, možete postati službeni partner Youtubea.

Da biste došli do toga, trebat ćete uložiti puno truda i vježbe. U ovom članku vam donosimo tri osnovne vještine kojima ćete svoje videozapise učiniti zanimljivijima, što će  vam povećati šanse da vam video postane viralan i da steknete pratitelje.

1. Sramežljivost pred kamerom

Sramežljivost pred kamerom prva je velika prepreka koju svaka zvijezda YouTubea prije ili kasnije mora savladati. Sve dok se sramite izražavati, videi će vam biti čudni i ponekad čak neugodni za gledanje.

Energiju nervoze iznenađujuće je lako prepoznati, što znači da vam je najbolje jednostavno vježbati stajanje pred kamerom dok ne snimate kako biste se osjećali udobnije kad je napokon uključite. Komfor i opuštenost su ključevi svega!

Vodite računa o tome da sramežljivost možda nikad neće nestati - čak nakon desetljeća vježbanja i prakse. Ovo je normalna stvar jer je potvrđeno da je određena doza nervoze normalna, čak i - poželjna. Zadatak vam je svesti je na minimum da vam ne smeta u izradi videomaterijala.

1. Koristite trik crvenim svjetlom. Svaka kamera ima indikator koji pokazuje da je aktivna. Po objašnjenju Jackieja Leeja, trik je govoriti izravno u svjetlo kao da se radi o pravoj osobi. Ovo funkcionira zato što je crveno svjetlo puno manje zastrašujuće od praznine leća kamere. Također, tu je jedan dodatan korak koji stvar čini puno učinkovitijom!

2. Vježbajte držanje! Pravilno držanje ključ je samopouzdanja. Govor tijela može, kao što ste pretpostavili, utjecati i na stav, što znači da je jako bitno vježbati dobar položaj tijela. Evo izvrsne vježbe koja će vam pomoći da stojite uspravno te pojačate osjećaj samopouzdanja.

3. Svaki video snimite što više puta! Ne postoji ništa kao dobra vježba. Za svaki video koji radite napravite nekoliko probnih snimki. Ako ste zbilja nervozni, pokušajte prvih par snimki odraditi bez upaljene kamere. Riječ je o terapiji koja će vam pomoći da se opustite. Također, testna snimanja će vam pomoći da učvrstite formu konačnog uratka te vam dati priliku da pred kameru stanete s više samopouzdanja.

2. Govor u javnosti


Još jedna velika razlika između dobrog i lošeg videa je izgovor. Jeste li jasni i glasni? Mrmljate li? Kakvog je tona vaš glas? Ove stvari mogu imati jak utjecaj na videe. Ako ste dosadni ili iritantni, gledatelji će vas prestati gledati iste sekunde te se prebaciti na nekog zanimljivijeg.

Na sreću sve ove nedaće mogu se zaobići vježbom. Neće biti lako i na početku ćete sami sebi ići na živce, no dugoročno ćete profitirati samo ako budete uporni.

1. Zagrijte usne. Svaka fizička aktivnost je dobra ako se prije nje malo zagrijete, a govor nije izuzetak. Vježba u priloženom videu pomaže pri opuštanju, disanju i rezonanciji, što znači da će govor zvučati puno bolje nakon što je odradite.

2. Isprobajte trik kemijskom olovkom. Govor je funkcija grla, usana i jezika, a sve tri koriste mišiće. Ako imate krivu artikulaciju, ovi mišići mogli bi biti razlog, što znači da ih morate rastegnuti kako bi funkcionirali ispravno. Trik za istezanje koji nam demonstrira Jaeny Baik jednostavan je i vrlo praktičan.

3. Dosljednost



Treća najvažnija vještina koju morate steći ako želite postati zvijezda YouTubea je dosljednost, što otprilike znači dvije stvari: vodite računa o tome da je svaki video iste ili malo više kvalitete od prethodnog i što je još važnije - držite se rasporeda postavljanja videa.

Ako izbacite, recimo, četiri videa tjedno pa mjesec dana nakon toga ništa, gledatelji će se pitati gdje ste nestali. Najbolje je rasporediti videe tako da ih objavljujete jednog tjedno. Na taj način gledatelji će vam se imati razloga vraćati svakog tjedna.