PRVI POGLED

Windows 10 uskoro stiže uz prekrasan 'neonski' dizajn?

09.01.2017 u 10:22

Bionic
Reading

Već koji mjesec internetom kruže glasine o Projektu NEON, nadolazećoj velikoj nadogradnji za Windows 10 OS, koja bi mogla izmijeniti izgled ovog operativnog sustava. Cjelokupno 'zatezanje bora' oslanja se na postojeći dizajnerski jezik (Microsoft Design Language 2), a baš poput ranijeg Metro dizajnerskog pristupa veliki naglasak opet dolazi na tipografiju i slike umjesto na druge elemente sučelja

Barem prema materijalu kojeg je ekskluzivno ugrabila stranica MSPowerUser, Project NEON izgleda prekrasno i u mnogočemu se oslanja na neke ranije uspješnice u dizajnu iz Microsofta. Sustav bi, u slučaju da ugleda svjetlo dana u ovom izdanju, trebalo krasiti brdo novih animacija kontekstualne prirode, a valja očekivati i veliki povratak transparentnosti prozora. Ipak, umjesto ranije poznatog 'Glass' efekta, novi bi se trebao zvati 'Acrylic'.

Ova Windows 10 komponenta omogućit će zamućivanje elemenata sučelja koji nisu u fokusu korisnika, a sadržaj koji je bitan bit će jasno prikazan i izdvajat će se u gomili drugog. Novi dizajnerski jezik (ili evolucija postojećeg, kako se god okrene), omogućit se i podršku za pristup interakcijama u 3D prostoru za uređaje poput HoloLensa.

Project NEON bi se navodno mogao pojaviti već ove godine, u sklopu nadogradnje Redstone 3, koja slijedi nakon Creators Updatea (Redstone 2). Potonjeg valja očekivati u travnju, a što donosi moguće je pročitati ovdje.

Kako bi Windows 10 mogao izgledati već ove godine prikazuju screenshoti u nastavku:


Više o svemu: MSPowerUser