GOTOVO JE

Dobrodošli u novo doba - vaš iPhone će uskoro proizvoditi isključivo roboti!

04.01.2017 u 07:00

Bionic
Reading

Pogoni jedne od najpoznatijih kineskih tvornica kad je riječ o mobilnim uređajima uskoro u sebi neće kriti ljude koji marljivo rade na sastavljanju elektronike najnovijeg iPhonea - već isključivo robote

Foxconn je objavio kako ima plan za automatizaciju svojih proizvodnih pogona u tri faze, a za to neće iznajmljivati ili kupovati tuđa rješenja - već vlastite robotske jedinice nazvane Foxbots. Prva faza automatizacije uklonit će iz računice sve zaposlenike koji rade na opasnim ili repetitivnim zadacima. Druga faza se tiče optimizacije samih pogona za korištenje što manje 'viška' robotskih sustava, a treća faza će pak automatizirati kompletne proizvodne pogone.

Ovaj proizvođač poznat po kontroverzama vezanim uz radnu snagu (gdje je posebna meta bio Apple) broji više od milijun zaposlenika, koji se ne nalaze u bajnim uvjetima rada. Foxconn navodi kako na godišnjoj razini sada mogu proizvesti 10 tisuća Foxbota, a već sada je u jednom pogonu automatizacija oduzela 60 tisuća radnih mjesta.


Plan o automatizaciji nije nov. Još prije nekoliko godina Foxconn je najavio kako je automatizacija neizostavna, no ne tako davno su napomenuli i da roboti još nisu u mogućnosti potpuno zamijeniti ljudske ruke u svijetu proizvodnje elektronike. Smetnju u planu potpune automatizacije svakako predstavljaju i kineske vlasti, koje žele učiniti sve da ljudi imaju posao. U nekim područjima Kina je investirala na milijarde dolara za bonuse kako bi osigurali širenje Foxconnu.

New York Times piše kako je jedan od pogona, poznat kao 'iPhone City' već djelomično u drugoj fazi automatizacije te se potpuna automatizacija očekuje za svega par godina. Trenutno ova tvornica radi pola milijuna iPhonea na dnevnoj bazi.

Via The Verge