BIZARNO

Facebook doista pretjeruje; blokirao fotografiju golog boga Neptuna

03.01.2017 u 14:32

Bionic
Reading

Zahvaljujući bizarnom sustavu otklanjanja nepoželjnog sadržaja, Facebook je nedavno uspio cenzurirati i kip Neptuna iz Bologne

Aktivna cenzura velikog broja 'provokativnog' sadržaja na društvenoj mreži Facebook provodi se već godinama. Na uklanjanju nepoželjnog sadržaja rade timovi smješteni u Austinu u Teksasu, Dublinu u Irskoj, Hyderabadu u Indiji i, naravno, glavnom uredu u Menlo Parku u Kaliforniji.

Kroz njihove ruke (ne doslovno, naravno) svaki dan prolazi oko milijun fotografija i videosadržaja koji moraju pratiti rigorozne standarde što ih nameće pravilnik popularne društvene mreže. Jedna od tih fotografija bila je ona Neptuna iz Bologne, koju je objavila talijanska spisateljica Elisa Barbari. Prizor goluždravog boga mora očigledno je bio previše za odjel cenzure koji ga je odlučio maknuti.

Jedina stvar bizarnija od otklanjanja fotografije je Facebookovo objašnjenje: 'Riječ je o sadržaju eksplicitnog seksualnog sadržaja koji pokazuje previše tijela te se nepotrebno koncentrira na neke njegove dijelove.' Fenomenalno, zar ne?

Podsjetimo, riječ je o djelu Giambologne iz šezdesetih godina šesnaestog stoljeća. Od dana postavljanja na trg pa do danas bio je cenzuriran, odnosno prekriven svega jednom, i to tijekom povorke maturanata 1950.

Naravno, nakon prigovora stigla je službena isprika koja među ostalim spominje da 'odjel za provjeru fotografija svaki dan procesira milijune materijala te da se radilo o grešci'.

Ovo nije, napomenimo, prvi put da se dogodilo tako nešto. Prošlog rujna Facebook je uklonio fotografiju djeteta iz Vijetnama koja je objavljena na stranici norveških novina.

Stranica Elise Barbari trenutno koristi sliku istog kipa, ali s leđa. Znate, da se ljudi ne bi uznemirili.