INTERNET STVARI

Amazonov pametni zvučnik poslat će ubojicu u zatvor?

28.12.2016 u 08:08

Bionic
Reading

Policija u američkoj saveznoj državi Arkansas od Amazona traži pristup razgovorima koje je možda snimio zvučnik Echo tijekom noći u stanu u kojem se dogodilo ubojstvo

Zvučnici iz serije Echo i prateći digitalni pomoćnici osmišljeni su kako bi vam pomogli u potrazi za odgovorima tako što slušaju vaše glasovne zapovijedi. No, u policiji u američkoj saveznoj državi Arkansas žele znati jesu li možda slučajno zabilježili nešto što bi im moglo pomoći u rasvjetljavanju slučaja ubojstva.

Američki mediji pišu kako su vlasti u gradu Bentonvilleu od Amazona zatražile predaju svih zvukovnih i inih zapisa koje je napravio Echo u vlasništvu Jamesa Andrewa Batesa. Bates bi trebao izaći pred suca iduće godine zbog ubojstva Victora Collinsa

U Amazonu su odbili policiji dati informacije koje je Echo pohranio na njihove računalne servere, ali su predali pojedinosti vezane uz Batesov korisnički račun i kupnje. Priopćili su kako neće predati informacije o korisniku bez valjanog pravno obvezujućeg dokumenta.
U policiji kažu kako su uspjeli izvući podatke sa zvučnika, no nije jasno o kakvim se podacima točno radi.

Echo, podsjećamo, snima zvuk i prenosi ga na računalni oblak kad čuje riječ Alexa. Prsten na vrhu uređaja poprimi plavu boju kako bi pokazao da je snimanje u tijeku. Snimljeni audio zapis ostaje pohranjen sve dok ih korisnik ne obriše, a mikrofone je moguće i ručno isključiti.


Kako je riječ o uređaju koji je stalno povezan, vlasti žele doći do svih audio podataka koje je zvučnik mogao pokupiti tijekom kobne noći ubojstva. Inače se te uređaje aktivira određenim riječima, ali nije nemoguće da je gadget iz domene interneta stvari razgovor slušao i bilježio slučajno.

Policija je već pomoću drugog pametnog uređaja - mjerača za vodu - došla do podatka kako je tijekom noći u kojoj je Collins pronađen mrtav u Batesovoj kadi potrošeno oko 530 litara vode. Istražitelji su uvjereni kako je ta voda upotrijebljena za uklanjanje dokaza.

Uređaji iz domene interneta stvari pokazali su se korisnima pri policijskoj istrazi, ali to za sobom povlači pitanja vezana uz zaštitu privatnosti. Batesovi odvjetnici već tvrde kako je time narušeno pravo na privatnost. Tu je i pitanje koliko se možemo osloniti na pouzdanost i preciznost takvih uređaja, iako bi audio zapis vjerojatno bio prilično solidan dokaz.

Baš kao u slučaju Applea i napadača iz San Bernandina, bit će zanimljivo vidjeti kako će vlasti i tvrtke koje izrađuju sve pametnije uređaje naći ravnotežu između pravde, zaštite privatnosti i kvalitete usluge korisnicima.

Više:Engadget