NEMA ŠALE

Nijemci se spremaju opako oglobiti Facebook, pola milijuna po lažnoj vijesti!

19.12.2016 u 11:08

Bionic
Reading

Problem lažnih vijesti u Njemačkoj shvaćaju ozbiljno i ne vjeruju baš kako će Mark Zuckerberg i društvo prionuti rješavanju. Stoga su pripremili financijsku stegovnu mjeru

Iako je iz Facebooka stigla najava o sklapanju partnerstva sa servisima koji će provjeravati jesu li vijesti koje se pojavljuju na najvećoj društvenoj mreži svijeta istinite, u Njemačkoj to ne namjeravaju uzeti zdravo za gotovo.

U pripremi je zakon koji bi mogao Facebooku i drugim društvenim mrežama iz džepa izbiti pola milijuna eura ukoliko ne uklone poruke koje sadrže govor mržnje ili lažne vijesti.

Stoga bi mogli biti prisiljeni uspostaviti i upogoniti sustav koji bi o tome brinuo 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Ne uklone li, nakon odgovarajuće projere, sporne poruke u roku od 24 sata, mogli bi biti kažnjeni s do 500 tisuća eura po objavi te omogućiti neki oblik popravljanja štete iste razine vrijednosti ukoliko oštećena strana to zatraži.


Visina globe je bez presedana, kao što je i zadaća češljanja objava koje 1,75 milijardi Facebookovih korisnika izbaci dnevno logistički iznimno zahtjevna. Nije jasno ni kako Njemačka namjerava naplatiti globu tvrtci sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, osim ako nije spremna u potpunosti ugasiti Facebook na svom području. Ukoliko se, naravno, u samom Facebooku ne odluče na takav korak.

Njemačka broji oko 36,8 milijuna korisnika Facebooka. Po tom je broju osma država na svijetu. Gubitak bi se osjetio, ali ne bi bio fatalan.

Facebook bi također mogao ustvrditi kako je on tek platforma za sadržaj kojeg stvaraju korisnici te uputiti njemačke vlasti da njima naplaćuju kazne. Što vjerojatno graniči s nemogućim.

Više:Guardian