TRI ŠAMPIONA

Evo koji su domaći startupovi obilježili 2016!

02.01.2017 u 08:27

Bionic
Reading

Pitali smo neke od najutjecajnijih osoba domaće startup scene koji su projekti i događaji obilježili ovu godinu. Agrivi, Farmeron i Rimac Automobili te EBAN Winter University prikupili su najviše glasova

Direktor Core inkubatora Hamed Bangoura smatra da prije svih treba izdvojiti Agrivi. 'Od fonda South Central Ventures, odnosno Enterprise Innovation Fund – ENIF, dobili su milijun eura za svoje softversko rješenje koje pomaže poljoprivrednicima diljem svijeta u postizanju efikasne, profitabilne i održive poljoprivredne proizvodnje', pojasnio je Bangoura.

Drugi je startup tim PlayAD, autora Luke Justinijanovića, s projektom pod nazivom ShakeAD. 'ShakeAD je došao na hrvatsko tržište u adaptaciji na najveći svjetski brend Coca-Colu, pod nazivom Shake&Take. To je zabavna platforma namijenjena mladima te se jednostavnom igrom dolazi do poklona prikladnih ciljnoj skupini. Za Coca-Colu ova platforma je značila pomak u digitalnoj komunikaciji i sada s autorom razgovaraju o potencijalnoj suradnji za sljedeće 23 zemlje.

Posebnost ove platforme je primjenjivost u polju maloprodaje općenito i prilagodljivost osobnostima raznih tržišta', kaže Bangoura.

Treći startup u njegovom izboru je Nano DIY, a on ima vlastiti alat za tekstilnu industriju s velikim tržišnim potencijalom. 'Očekujem da će ovaj projekt ozbiljno zaživjeti i ostvariti značajne prihode', prognozira Bangoura.


Konferenciju EBAN Winter University izdvojio je kao događanje značajno za domaću startup zajednicu u 2016.

Suosnivač Zagrebačkog inkubatora poduzetništva i poslovni anđeo Mihovil Barančić izdvojio je Photomath, Oradian i Agrivi kao tri najvažnija startupa 2016.

Događaji koji su po njegovom mišljenju obilježili godinu su početak rada Huba385, konferencija EBAN Winter University i pokretanje novih inkubacijsko-akceleracijskih programa (akceleratorski program ZIP-a i mStarta te Zagreb Startup Factory non-equity akceleratorski program).

Za Dražena Nikolića, mentora i direktora Founder Institutea Zagreb, tri domaća startupa koja su obilježila ovu godinu su Rimac Automobili, Farmeron i e-Druid.

Rimac Automobili su pobijedili u testovima na cesti najbrže sportske automobile na svijetu i zaposlili više od 200 ljudi u Hrvatskoj. Farmeron je dobio investiciju i počeo se širiti na američko tržište.

Mješoviti britansko-hrvatski startup e-Druid, koji je pred Brexitom iz Londona prebjegao u Zagreb, razvija inovativno rješenje temeljeno na umjetnoj inteligenciji za testiranje prisutnosti droga i nedozvoljenih lijekova kod vozača i pilota. Imaju potencijal postati jednorog (unicorn, startup vredniji od milijarde eura – op.a.)', obrazložio je svoj odabir Nikolić.

Kao tri najvažnija događanja izdvojio je korištenje Photomathova rješenja tijekom predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, konferenciju EBAN Winter University u Zagrebu te investiciju fonda Finance In Motion u skaliranje startupa Oradian. 'To je prva investicija te vrste u Hrvatskoj koja podupire projekte s potencijalom velikih društvenih promjena', rekao je tportalu Nikolić.


Suosnivač Hrvatske udruge poslovnih anđela i poduzetnik Hrvoje Prpić smatra da među najbolje treba izdvojiti Rimac Automobile (zbog proširenja tvornice i tima te suradnje s Koenigseggom), Farmeron (prodaja tvrtke za procijenjenih 150 milijuna dolara) i Surf’n’Fries (širenje poslovanja na skoro cijeli svijet). 'Surf'n'Fries su naša najbolja, možda i jedina uspješna franšiza', naglasio je Prpić.

Smatra da je EBAN Winter University bio najveći startup događaj u ovom dijelu Europe nakon Pioneers Festivala u Beču. Naveo je također proširenje slovenskog ABC akceleratora, što je važno zbog toga što je riječ o akceleratoru koji je okrenut cijeloj regiji i kroz koji je dosad prošlo više hrvatskih startupova.

U Startup inkubatoru Rijeka smatraju da su godinu obilježili projekti Vyoocam (nosiva kamera koja omogućuje internetski prijenos videa zabilježenoga iz točke gledišta snimatelja), Bouxtie (mobilna aplikacija za prodaju i razmjenu personaliziranih poklon kartica, za koju je navodno ponuđeno 100 milijuna eura) te Braille Riddles (projekt koji se bavi izradom edukacijsko-interaktivnih pomagala prilagođenih slijepim i slabovidnim osobama).

Riječanima su – uz već više puta spomenuti EBAN Winter University – godinu obilježila događanja Startup Europe Awards Croatia i Startup Camp Rijeka 2016.