SAT KODIRANJA

Šef CARNeta učio djecu programiranju

10.12.2016 u 08:48

Bionic
Reading

Zvonimir Stanić se priključio Satu kodiranja kako bi pokazao da i oni koji nisu programeri mogu održati ovakav sat i da programiranje, kada ga se stavi u vizualno atraktivan kontekst, nije komplicirano

U sklopu globalnog projekta Sat kodiranja u osnovnoj školi Dragutina Domjanića u Zagrebu gostovao je vršitelj dužnosti ravnatelja CARNeta Zvonimir Stanić. U radionici je sudjelovalo 20 učenika 6. i 7. razreda koji već pohađaju satove informatike.

Ove godine u Hrvatskoj se u projekt dosad uključilo više od 200 škola koje svakodnevno održavaju niz radionica. Povećanje broja uključenih škola u odnosu na prethodnu godinu je značajan pokazatelj da postoji veliki interes učenika i nastavnika za učenjem vještina koje omogućuje tehnologija te da se moderni obrazovni kurikulum mora na njoj temeljiti kako bi se stvarali stručni i konkurentni ljudi, spremni za tržište rada nakon školovanja.

Stanić se priključio Satu kodiranja kako bi pokazao da i oni koji nisu programeri mogu održati ovakav sat i da programiranje, kada ga se stavi u vizualno atraktivan kontekst, nije komplicirano. Djeca su brzo završila svih 12 zadataka u aplikaciji Minecraft Designer.


'Budući da je moderna tehnologija sveprisutna u našem svakodnevnom životu i svakim se danom sve više razvija, nužno je djecu poticati na algoritamsko razmišljanje i pripremati ih za poslove budućnosti, a projektima poput ovoga svakako ih možemo za njih barem zainteresirati', rekao je Stanić

Radionicu je održao Željko Tomić, programer i konzultant za razvoj softvera iz Udruge Programerko koji već dvije godine održava radionice u Scratchu kako bi približio osnove programiranja djeci osnovnoškolskog uzrasta kroz pojednostavljeno sučelje.

'Oduševljenje učenika novim načinom učenja programiranja je razlog zašto OŠ Dragutina Domjanića drugu godinu zaredom sudjeluje u međunarodnom događaju Sat kodiranja.

Kroz ponuđene sadržaje, učenici svih uzrasta se na zabavan, zanimljiv i kreativan način susreću s načinom rada računala, osnovama informatike, programiranjem i algoritamskim načinom razmišljanja.

Kao prednost bih istaknula i edukativne sadržaje koji se mogu koristiti izvan informatičke učionice. Na taj se način može uključiti veći broj učenika kao i nastavnika neovisno o raspoloživoj tehnologiji', rekla je Carla Astrid Gajšak, profesorica informatike u OŠ Dragutina Domjanića iz Zagreba.

Škole se za sudjelovanje mogu prijaviti do 11. prosinca na stranici Hour of Code