VIRTUALNI LABIRINT

Znate li što je to transkranijalna magnetska stimulacija?

11.12.2016 u 09:20

Bionic
Reading

Sudionici pokusa na Sveučilištu Washington bez iti jednog od pet osjetila uspješno su zaigrali virtualni labirint i prelazili ga, zahvaljujući izravnoj stimulaciji mozga. Jednog dana bi se testirana tehnologija mogla primijeniti u novoj generaciji prostetike, koja će omogućiti slabovidnima ne samo lakše snalaženje u stvarnom svijetu, već i onom virtualnom

Pet igrača koji su sudjelovali u istraživanju igrali su se zahvaljujući procesu poznatom kao 'transkranijalna magnetska stimulacija'. Na stražnji dio lubanje izravno se stimulira određeni dio mozga - i to na bezbolan i siguran način. Tehnika je do sada pokazala i potencijal u vraćanju sluha, poboljšanju sjećanja, tretiranju migrena, ali i omogućavanju komunikacije dva mozga izravno. Zvuči kao znanstvena fantastika, no stvar je itekako već dobrano testirana.

Novi pokus samo je dodatno učvrstio temelje da je stvar moguće izvesti. Pred igrače je bio smješten 21 jednostavan labirint, a mozgovi su im stimulirani tako da bez vida, sluha ili bilo kojeg drugog uobičajenog osjetila mogu prijeći razinu.


'Svijet virtualne stvarnosti je danas poznat i vidljiv kroz zaslone, naglavne sustave i naočale, no u konačnici je vaš mozak ono što stvara stvarnost', izjavio je jedan od autora istraživanja, Rajesh Rao. 'Osnovno pitanje koje smo htjeli istražiti jest može li mozak iskoristiti umjetne informacije koje nikad ranije nije osjetio, i to tako da se uspješno kreće kroz virtualni svijet ili odrađuje druge korisne zadaće bez ikakvih drugih osjetilnih informacija', dodao je.

Odgovor je - da. Korištenjem ove metode, igrači su izveli uspješan potez u čak 92 posto slučajeva, dok je bez stimulacije taj postotak bio tek 15 posto. Štoviše - što su više igrali stvar, stimulacija je bila učinkovitija te su igrači postajali sve bolji. Voditelj istraživanja, Darby Losey, vjeruje da ljudima na ovaj način mogu dati 'šesto čulo'.

I dok je pokus relativno jednostavnog karaktera, postavio je značajne temelje za dalja istraživanja i mnogo složenije zadaće od prelaska labirinta. Tehnologija još uvijek nije 'tu' gdje bi autori htjeli. Za izravnu stimulaciju mozga i dalje valja koristiti velike i nezgrapne komade opreme, no jednog dana bi se moglo kreirati nešto vrlo prenosivo. Od toga će koristi imati slabovidni, ali i mnogi drugi, jer je mogućnosti za primjenu sustava uistinu mnogo.

Više o svemu moguće je pročitati na stranicama Sveučilišta u Washingtonu