INOVACIJE

Huawei donosi novitete u baterijama mobitela

08.12.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Huawei objavljuje kako je tvrtka na simpoziju u Japanu predstavila značajan uspjeh u istraživanju na području tehnologije litij-ionskih baterija. Napravili su veliki iskorak u tehnologiji toplinski stabilnih litij-ionskih baterija potpomognutih grafenom, što će dovesti do veće trajnosti i stabilnosti baterija u mobilnim uređajima, ali i električnim automobilima

'Korištenje grafena u baterijama omogućuje njihovo učinkovitije hlađenje, a tijekom razvoja ove tehnologije baterije su podvrgnute nizu ciklusa punjenja i pražnjenja u uvjetima visoke temperature. Testovi su pokazali da su u istim radnim uvjetima baterije s grafenom bile za 5°C hladnije od onih bez njega. Nakon 2.000 punjenja pri temperaturi od 60°C, preostali kapacitet baterija s grafenom iznosio je 70 posto. Isto tako, nakon što je držana u okruženju s temperaturom od 60°C u razdoblju od 200 dana, baterija s grafenom izgubila je manje od 13 posto svog punog kapaciteta', istaknuo je dr. Yangxing Li, šef istraživačkog tima Watt-ovog laboratorija, institucije koja je dio središnjeg Huaweijevog istraživačkog instituta.

Životni vijek litij-ionskih baterija s grafenom dvostruko je duži od standardnih litij-ionskih baterija, uz to što su radne temperature pomaknute za čak 10 stupnjeva: