NACIONALNI POBJEDNICI

Hrvatski studenti natječu se za milijun dolara

07.12.2016 u 15:59

Bionic
Reading

U nacionalnom dijelu globalnog studentskog natjecanja HULT Prize 2017 pobjedu je odnio prijedlog o pokretanju news portala čiji bi sadržaj stvarale same izbjeglice

Pokretanje proizvodnih linija, recikliranje otpada, izgradnja stambenih jedinica, korištenje digitalnog identiteta, formiranje kuća dobrodošlice, programi prilagodbe, putni paketi, osnivanje poslovne mreže, programiranje aplikacija ili pokretanje news portala – ta su se rješenja problema kako se suočiti s izazovima izbjegličke krize u svijetu našla u nacionalnom finalu globalnog studentskog natjecanjaHULT Prize 2017.

Najboljom idejom žiri je proglasio onu studenskog tima One colour o pokretanju news portala, koji bi snagu medija i društvenih mreža koristio za širenje svijesti o problemu izbjeglištva, ali i prilikama koje se stvaraju boljom integracijom izbjeglica u društvenoj zajednici. Sadržaj bi stvarale same izbjeglice.

Pobjedom je VERN'ov studentski tim u sastavu Karlo Tašler, Tomislav Zvonarek, Jan Martinjaš i Anto Lovrinović osvojio je put na regionalno finale globalnog studentskog natjecanja HULT Prize 2017, u regiju prema vlastitom izboru (London, San Francisco, Boston, Dubai ili Šangaj), u kojem će se boriti za ulazak u finale i glavnu nagradu od milijun američkih dolara.


Članovi tima su za regionalno finale odabrali San Francisco, gdje će odmjeriti snage protiv ostalih studentskih timova sa svjetskih sveučilišta poput Harvarda, Oxforda, Stanforda, MIT-a...

Studenti su imali zadatak predložiti društvenopoduzetničke ideje i projekte na temu Refugees – Reawakening Human Potential, koji će doprinijeti uspješnijoj integraciji izbjeglica u društvo, njihovoj inkluziji, osjećaju korisnosti i vraćanju dostojanstva.

U nacionalnom finalu ideje je predstavilo ukupno 11 studentskih timova. Pobjednike je odabrao žiri stručnjaka iz područja socijalnog poduzetništva, financija, akademske zajednice, očuvanja okoliša i inovacija.

Ovo je treća godina zaredom kako će Hrvatska imati svoje predstavnike u regionalnom finalu natjecanja HULT 2017.