ŠKOLA U BOLNICI

Učionica budućnosti za male bolesnike

07.12.2016 u 08:40

Bionic
Reading

Projektu Učionica budućnosti pridružuje se i prva škola u bolnici. Otvorene su učionice u sklopu Klinike za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16 i na Zavodu za hematologiju i onkologiju Dr. Mladen Ćepulić u Ilici 197 u Zagrebu

Projekt su zajednički realizirale Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet i tvrtka Samsung Electronics, uz tehničku podršku tvrtke Storm Computers.

'Ne samo što smo bolesnoj djeci doveli školu, već smo sada u mogućnosti virtualnim putem njih odvesti u njihove matične škole i razrede, kako bi barem povremeno sa svojim školskim prijateljima mogli pratiti nastavu u svom razredu.

Ovime bolesnoj djeci, pa i onoj najteže bolesnoj, šaljemo jasnu poruku da od njih očekujemo da ozdrave i da se zaista s lakoćom vrate u svoje okruženje', naglasio je prof. dr. sc. Zoran Bahtijarević, vršitelj dužnosti ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb.


Projekt će omogućiti interaktivno učenje uz podršku informacijskih tehnologija svim učenicima koji su dugotrajno hospitalizirani, kako na odjelu pedijatrije Klinike, tako i na odjelu pedijatrijske onkologije.

Riječ je o prvim učionicama ove vrste, koje za cilj imaju pomoći bolesnoj djeci premostiti svakodnevne prepreke i osjećaj izdvojenosti. Nastavu s učenicima, dok su na liječenju, izvode učitelji Osnovne škole Izidora Kršnjavog u Zagrebu. Oko 1500 učenika godišnje pohađa Školu u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

'Svrha Škole u bolnici je hospitaliziranoj djeci olakšati odvojenost od obitelji i škole, umanjiti stres od hospitalizacije, omogućiti kontinuitet u usvajanju nastavnih sadržaja, učiniti dane u bolnici zanimljivijim, kraćim i sadržajnijim i omogućiti im što lakši povratak u matičnu školu nakon završetka liječenja.

Donosi brojne dobrobiti i za roditelje, koje rasterećuje brige oko nastavka školovanja njihove djece ili njihova poučavanja, pruža im nadu i sigurnost te potporu. Omogućit će interaktivno učenje između učenika u bolnici i njegove matične škole, kao i komunikaciju s roditeljima uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija', rekla je Lidija Sosa Šimenc, ravnateljica osnovne škole Izidor Kršnjavi.


Ovisno o zdravstvenom i psihofizičkom stanju svakog pojedinog učenika, nastava se izvodi u skupinama u učionici i individualno - u bolesničkim sobama za učenike koji moraju ležati u krevetu, uz primjenu suvremenih nastavnih metoda, sredstava i pomagala.

Škola u bolnici prva među 12 takvih ustanova u Hrvatskoj koja je uvela e-dnevnik za bolničke razredne odjele. Kao pomoć u nastavi, koristit će tablet računala, a zahvaljujući video-vezi moći će pratiti nastavu na daljinu, povezivanjem sa svojim matičnim školama diljem Hrvatske.

Tvrtka Storm Computers pridružila se donacijom HDTV monitora, pisača, desktop i računala sve-u-jednom. Obavili su implementaciju učionice, kao i edukaciju nastavnika o korištenju instalirane opreme.