IZRAČUNALI U FORBESU

Najpoznatijim Youtuberima 2016. je donijela hrpu para

07.12.2016 u 15:59

Bionic
Reading

Godina na izmaku bila je odlična za najveće zvijezde YouTubea: njih 12 zajedno su uprihodili 70,5 milijuna dolara

Kako navodi američki financijski magazin Forbes, dvanaest najvećih zvijezda YouTubea zajedno je ostvarilo 70,5 milijuna američkih dolara prihoda od srpnja prošle do srpnja ove godine, gotovo četvrtinu (23 posto) više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Puno se toga promijenilo za proaktivne vlogere. Iako je na vrhu top liste po prihodima i dalje 26-godišnji Felix Kjellberg - poznatiji kao PewDewPie - s 15 milijuna dolara, među prvih 12 našlo se četvero novih.

Među debitantima su komentator video igara Mark Fischbach Markiplier (5,5 milijuna dolara), najveća zvijezda Latinske Amerike German Garmendia (5,5 milijuna dolara) i komičarka Colleen Ballinger (pet milijuna dolara).

Na drugom mjestu je Roman Atwood, poznat po video zapisima psina, čiji su prihod u Forbesu procijenili na osam milijuna dolara. YouTuber s više od deset milijuna pretplatnika ostvario je porast od 70 posto u odnosu na prošlu godinu. Povećanje vjerojatno može zahvaliti turneji, prodaji robe s njegovim brandom, ugovorima sa sponzorima kao što je Scott Toilet Paper i pojavljivanju u filmu Natural Born Prankster. Piše knjigu Will Work for Smiles

Treća je komičarka Lilly Singh (7,5 milijuna dolara). Kanađanka indijskog porijekla ima gotovo devet milijuna pretplatnika. Također priprema knjigu - How to Be a Bawse - koja bi u prodaju trebala krenuti u ožujku 2017.

Prihode su ostvarivali tradicionalnim oblicima sponzoriranja, poput prikaza oglasa prije videa i brendiranja cijelih video zapisa. Vrste sadržaja koje privlače najviše pregleda i dalje su računalne igre, komedije i kuhanje.


Mnogi među njima bili su uspješni i mimo YouTubea. Samo Kjellberg je uprihodio za petinu više (tri milijuna dolara) nego lani zahvaljujući dijelom i knjizi This Book Loves You koja se uspjela probiti na popis bestselera New York Timesa te drugoj video igri koju je objavio, PewDiePie’s Tuber Simulator, a koja je preuzeta više od milijun puta u prvih 24 sata po objavljivanju. Uz to je stigao pokrenuti i vlastitu liniju - čarapa.

Ballinger će se pojaviti u Netflixovoj igranoj seriji temeljenoj na njenoj fiktivnoj junakinji Mirandi Sings, dok je uradi-sam pekarica Rosanna Pansino (koja je uprihodila šest milijuna dolara) objavila kuharicu temeljenu na njenom serijalu na YouTubeu koja je navodno prodana u više od 120 tisuća primjeraka.

Forbes je popis sastavio mjerenjem prihoda, po podacima pribavljenim od Nielsena, IMDB-a, kao i razgovorima s agentima, menadžerima, odvjetnicima i samim zvijezdama. U navedene iznose nisu uračunate naknade menadžerima i porezi.